Erbjud HPV ”catch-up” vaccinering för kvinnor mellan 21-26 år

Idag har mina partikollegor Elmer och Anton lämnat in en motion vaccination genom en så kallad ”catch-up” vaccinering. Det handlar om att erbjuda vaccination till kvinnor mellan 21-26 år som inte blivit erbjudna HPV-vaccin under sin skolgång. Det är något som andra regioner redan gör och även Västerbotten borde erbjuda detta till dessa kvinnor. Det är inte minst viktigt mot bakgrund att det insjuknar ungefär 500 kvinnor i livmoderhalscancer i Sverige. En cancerform som i tidiga stadier har få eller inga symtom alls, vilket bidrar till att många söker sjukvård alldeles för sent. Det innebär tyvärr att 150 kvinnor dör varje år av just livmoderhalscancer. Nu hoppas Moderaterna att uppföljningsvaccineringen blir verklighet även i Västerbotten.

Läs hela motionen här:

Motion

Umeå den 16 augusti

Motion angående att erbjuda HPV ”catch-up”

Varje år insjuknar ungefär 500 kvinnor i livmoderhalscancer i Sverige. En cancerform som i tidiga stadier har få eller inga symtom alls, vilket bidrar till att många söker sjukvård alldeles för sent. Det innebär tyvärr att 150 kvinnor dör varje år av just livmoderhalscancer.

I början på april i år ställde sig en enig riksdag bakom att livmoderhalscancer ska utrotas i Sverige inom 5-7 år. Detta efter ett initiativ i socialutskottet av Moderaterna och Kristdemokraterna. Arbetet som innebär att riksdagen föreslår att regeringen tar sig an WHO:s globala strategi inom området med ”catch-up” vaccinationer för kvinnor mellan 21-26 år som inte hann erbjudas HPV-vaccin i skolan, samt en högre screeningålder än den som finns idag. Ju tidigare man upptäcker diagnosen livmoderhalscancer, desto bättre blir prognosen för sjukdomen.

Region Stockholm agerade tidigt utan att invänta regeringen. Där genomför regionen en engångssatsning där 76 000 kvinnor i åldrarna 21-26 år kommer erbjudas kostnadsfri ”catch-up” vaccinering. Kostnaden för satsningen landar i Region Stockholm på cirka 28 miljoner kronor, och denna utgift förväntas kompenseras av det minskat vårdbehov när färre drabbas av livmoderhalscancer.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att regionfullmäktige beslutar:

Att Region Västerbotten omgående erbjuder ”catch-up” vaccination till kvinnor mellan 21-26 år som inte blivit erbjudna HPV-vaccin under sin skolgång.

Elmer Eriksson(M)

Ledamot i Regionfullmäktige

Anton Bergström

Ledamot i Regionfullmäktige

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.