Allt grövre brott kräver en helt ny lag

Att bekämpa brottsligheten är en av vår tids största frihetsfrågor.

År 2020 var ett dystert rekordår. I genomsnitt ägde mer än skjutning eller sprängning rum per dag. Sedan år 2014 har antalet personer som utsatts för sexualbrott tredubblats. Under samma period har utsattheten för ungdomsrån mer än fördubblats. Enligt den Nationella trygghetsundersökningen är den upplevda otryggheten större än någonsin.

Det räcker inte längre med småjusteringar samt att lappa och laga i befintliga regelverk. Det behövs ett systemskifte för att få ordning på Sverige. Moderaterna vill därför genomföra en fullständig översyn av brottsbalken.

Den nya brottsbalken ska innehålla följande:

✅ Skärpta straff för ett stort antal brott genom höjda minimistraff: Till exempel för våldsbrott, sexualbrott, övergrepp i rättssak, våld mot tjänsteman och överlåtelse av narkotika.
✅ Skärpta straff för flerfaldig brottslighet: Mängdrabatten i sin nuvarande form ska avskaffas.
✅ Skärpta straff för återfall i brott: Återfall ska i princip undantagslöst leda till fängelse och ett högre straffvärde
✅ Metoden för straffmätning ska ändras: Utgångspunkten ska inte längre vara att minimistraffet döms ut.
✅ Presumtionen mot fängelse ska avskaffas: Principen om att rätten ska fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för annan påföljd än fängelse ska avskaffas.
✅ Färre skäl för strafflindring: Straffskalan ska aldrig ska kunna underskridas.
✅ Förvaringsstraff införs för samhällsfarliga brottslingar: Utgångspunkt ska vara att ingen frigivning ska ske om det finns stor risk för återfall i allvarlig brottslighet.
✅ Effektivare program i fängelse och under frivård för att förebygga återfall: Fokus ska ligga på återfallsförebyggande program och metoder som har evidens för att ge alla en andra chans i livet.

5 kommentarer

 1. Gunnar F.

  Dessa så kallade straffskärpningar kommer inte att lösa problemen som de senaste regeringarna har skapat!
  Dessutom kommer de kriminella ut från fängelset….. tror du ens själv att de är ’vårdade’ till laglydiga o produktiva medborgare, jag tror det ej eller rättare sagt vet, bara läs statistiken!
  Vidare vem vill anställa dessa, ens om de mot all förmodan skulle vara omvända till laglydiga, dem kan ju inget, dem har ingen utbildning annat än det gatan har lärt dem, och det är ett fåtal som har betyg till att utbilda sig eller lust till att läsa upp sina ev. betyg, dem vill ha snabba pengar den enkla vägen, inte sitta och försöka traggla in kunskap i sina av knark och annat förvrängda hjärnor!
  Dessutom kostar det oerhörda pengar att ha dem i fängelse och att föda dem sen med bidrag,efter fängelse tiden, pga. det jag skrev ovan!
  Vad som krävs är en lagändring så att invandrare- för det är dem det för det mesta gäller -med medborgarskap skall kunna förlora det och utvisas!
  Utvisningen skall kunna ske om brottet renderar i fängelse, och då skall inte bara den kriminelle utvisas utan även hela hans familj,släkt och klan!
  Skulle det finnas utvisningshinder, så kan Sverige hyra fängelseplatser t.ex. i Rumänien för att kunna hålla dem där till dem frivilligt återvänder till dit dem kom ifrån, före de kom till Sverige!
  Fängelse platserna där skulle även kunna nyttjas redan under deras verkställighet, till ett mycket billigare pris!
  Och kom inte dragandes att det skulle strida mot mänskliga rättigheter, att fängelserna i t.ex. Rumänien, -”Don’t Do the Crime If You Can’t Do the Time”- !
  Dessutom är det brottsoffren och inte förövarna Sverige skall värna om, och inte tvärtom som det är nu!
  Det som behövs är att domstolarna redan nu tolkar lagen striktare, för det finns redan nu möjlighet att utvisa dem som har dubbla medborgarskap, för de övriga är det en lagändring som behövs, och det vet vi ju att det är snabbt ordnat, det har ju gått förr, gymnasielagen t.ex.
  Skall Sverige kunna repareras och kunna återgå till det normala, så finns inga andra möjligheter än de jag beskriver!
  Allt annat är bara trams, som kostar både pengar och människoliv!
  När skall politikerna och de sovande svenskarna (som är många) vakna och göra rätt?
  Hälsningar från etnosvensken, som har varit vaken länge nog och är förbannad på politiker som med sina väl tilltagna löner, arvoden you name it, inte är kompetenta att sköta ett land!
  Men däremot korkade nog till att förstöra ett helt land, med sina jävla visioner som aldrig någon vettig människa tror på!
  Vi har facit…..och det finns hittilldags inget land där mångkultur har fungerat!

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Tack för ditt meddelande. Vi har en lång rad med förslag som skulle vända den här utvecklingen. Vi behöver bara bilda regering först.

   • Gunnar F.

    Hej förresten!
    Jo men era förslag handlar ju bara om att sätta folk i fängelse, fine!
    Men det viktigaste är ju vad som händer efter straffen för de fängslade ’svenskar’ som kommit på senare tid, skall dem fortsättningsvis befinna sig i Sverige så blir det bara en kostnad, och det gäller på flera sätt!
    Så vad som måste göras är att utvisa….samt det viktigaste,,, stoppa inflödet av nya utomeuropeiska individer!
    Även Domstolarna måste rationaliseras,(S)ocialiseringen av myndighets Sverige likaså, (S) dominansen måste brytas på en massa plan!
    Ja en ny regering är prio 1 🤞

 2. Kenth

  Nu när begränsningarna släpptes i corona.
  Se bara var det hamnade…fylla, bråk,polisingripanden mm.
  Tror inte lagändringar hjälper till i samhället utan det är tyvärr
  vårat levnadssätt och värderingar som blivit de senaste generationerna som
  ställer till det. Busliv föder ännu mer busliv som tillslut eskalerar i kriminella
  handlingar.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Busliv har det ju funnits i flera generationer. Kan också förstå dem som inte kunnat festa på nästan 2 år känner att det fanns skäl att göra det även om man förstås måste sköta sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.