Regionmajoriteten bluffar om regionens problem

Regionmajoriteten bluffar om regionens problem

Den rödgröna regionmajoriteten påtalar att ”Västerbotten inte saknar utmaningar” (VK 25/9). Vi delar den uppfattningen. Region Västerbotten har allvarliga problem som måste åtgärdas. Problem som förvärrats under pandemin och politisk misskötsel under mycket lång tid. Viljan att behålla makten överskuggar allt och gör att nödvändiga förändringar och reformer aldrig blir verklighet eller skjuts på framtiden. De rödgröna vill naivt påskina att mer av rödgröna politiska lösningar skulle vara svaret på regionens utmaningar. Det som gör detta svårt att förstå är att regionens ekonomi är bland de sämsta i landet och den administrativa överbyggnaden som störst. Att de rödgröna dessutom är stolta och nöjda över länets långa vårdköer är häpnadsväckande. Vår målsättning är en köfri vård. Då duger det inte att 6 av 10 får vänta längre på sin operation eller behandling än 3 månader. Sammantaget väntar 8883 patienter på sin vård längre än vårdgarantins gränser, något som är sämre än snittet och tyvärr ett problem som fanns redan före pandemin. Som ett första steg att komma till rätta med vårdköerna vill vi avsätta 200 miljoner kronor för att inom egen regi i samverkan med personal och fackförbund hitta tillfälliga samt långsiktiga lösningar som möjliggör att kapa köer. Utöver det upphandla vård inom landet samt inom Norden.

Det som om möjligt förenar oss är att vi är stolta över vårdens medarbetare som gjorde fantastiska insatser under pandemin. Till skillnad från de rödgröna ser och hör vi samtidigt den misstro och frustration som finns bland personalen. En löneutveckling som inte hänger med riket, karriärvägar som är för få och inte kommer tillräckligt många till del samt ett toppstyrt ledarskap som skapar otydlighet och vanmakt för personalen. Detta måste brytas genom en förstärkt första linjens ledarskap och en arbetsmiljö som bidrar till att personal trivs och vill jobba i regionen.

Vårdens kärna måste värnas och utvecklas medan det som inte är direkt vård minskas ned för att klara av ekonomin. Till skillnad från majoriteten prioriterar vi att minska den administrativa överbyggnaden såväl i tjänster som minskat antalet administrativa processer före minska antalet anställda som jobbar i den direkta vården. Vi vill att vården ska organiseras runt patientens unika behov med vårdkedjor som håller ihop för att undvika dyra lösningar till en sämre kvalité för patienten.

Vi företräder fyra borgerliga partier med olika profiler men som i grunden gör samma analys och behov av att länet behöver en ny kurs och ledning. Vi är tydliga med att regionen behöver ett maktskifte för få ett slut på tomma löften och fromma förhoppningar. Det krävs konkreta reformer som steg för steg tar tag i regionens problem på allvar och tar fasta på länets möjligheter.

Nicklas Sandström (M)
Regionråd i opposition

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L)
Gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD)
Gruppledare

 

Artikeln är publicerad i Folkbladet och VK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.