Tillåt att göra hemaborter

Igår röstade riksdagen JA till Moderaternas förslag om att modernisera abortlagen. Konkret handlar det särskilt om att göra det tillåtet med hemabort. När abortlagen trädde ikraft 1975 var abort alltid ett kirurgiskt ingrepp. Idag görs 9 av 10 aborter på medicinsk väg. Trots den medicinska utvecklingen finns bestämmelsen om att abort bara får göras på sjukhus kvar i lagen. Men nu kräver riksdagen alltså att lagen ska moderniseras. Ett mycket bra beslut!

2 kommentarer

  1. Olle

    Varför inte modernisera förlossningsvården också så att våra unga kvinnor kan föda hemma. Då behövs ju inte BB-avdelningarna bemannas och regionerna sparar in ytterligare resurser som kan gå till administration.
    Under första hälften av 1900- talet, skedde övervägande delen av. förlossningar i hemmamiljö. I bästa fall med en ambulerande barnmorska. Det gick det också !!
    Avveckla regionerna och låt staten sköta sjukvården.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Att göra hemförlossningar är vad jag känner till att betrakta som mer osäkra, inte minst pga avstånd till akutkirurgi. Det skulle dessutom krävas väsentligt fler barnmorskor i en sådan modell.

      Vad tror du staten skulle göra med BB i Lycksele om de fick bestämma?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.