Bättre villkor och förutsättningar för vårdens medarbetare

Pandemin har varit mycket prövande för vårdens medarbetare som har slitit mycket hårt. Det behöver visas en väsentligt större uppskattning för deras insatser. Region Västerbotten måste bli en attraktiv arbetsgivare där många fler vill arbeta, studera och forska. Strukturerade och välfungerande karriärvägar behövs för att bidra till att verksamhetens mål uppnås och till medarbetarnas kompetensutveckling genom yrkeslivet. Utan medarbetare som trivs och jobbar kvar i vården kan vi inte korta köerna för patienterna. Det måste dels löna sig att arbeta när andra är lediga, därför vill vi höja Ob-tillägget. Men vi behöver också utveckla fler arbetstidsmodeller för ett hållbart arbetsliv med möjlighet till återhämtning. Regionens löner ska vara jämställda och konkurrenskraftiga, individuellt satta och påverkbara för en stark löneutveckling. En tydlig strategi behövs för att öka möjligheten för särskilt yrkesskickliga till en lönekarriär över tid. Oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska inte finnas. Regionen måste även se till att göra arbetslivet hållbart så att fler orkar arbeta ett helt yrkesliv.

Ansvar och befogenheter ska följas åt och vara så decentraliserade som möjligt i regionens verksamheter. Beslut ska tas så patientnära som möjligt. Region Västerbotten ska ta tillvara medarbetarnas idéer, uppmuntra till ansvarstagande och skapa delaktighet. Delaktighet bidrar till förståelsen för utvecklingsprocesser och för vad som krävs av var och en för att uppnå uppsatta mål och arbeta för ständiga förbättringar. Delaktighet är nödvändigt för såväl medarbetarnas välbefinnande, som organisationens effektivitet. Ledarskapet på alla nivåer är helt avgörande för att kunna lyckas med utmaningarna på kort och lång sikt. Regionen måste åstadkomma ett kreativt, tillitsfullt, och nära ledarskap byggt på delaktighet. Mandat och befogenhet måste flyttas nedåt i organisationen. Varje avdelningschef och ledning måste ges de verktyg som behövs för att de ålagda uppgifterna ska kunna lösas. Ledarskapet på lasaretten i Skellefteå och Lycksele behöver stärkas med en platschef med ett tydligt mandat för respektive sjukhus.

Kompetensutveckling ska löna sig. Specialistutbildade sjuksköterskor och annan specialistutbildad personal behöver en bättre löneutveckling. Genom en mångfald av arbetsgivare, offentliga som privata, skapas också en bättre arbetsmiljö som tar hänsyn till personalens olika behov och önskemål. Bristen på sjuksköterskor behöver mötas genom att utöka antalet utbildningsplatser och införa ett introduktionsår för nyutbildade sjuksköterskor.

Bristen på distriktsläkare behöver mötas med flera ST-block i Allmänmedicin, ett avgränsat uppdrag, förbättrad och stimulerande arbetsmiljö där varje distriktsläkare har ansvar för högst 1 500 invånare med målet att uppnå Socialstyrelsens rekommendation 1/1100. Även satsningar på ytterligare yrkeskategorier inom sjukvården måste stärkas och personalen behöver utveckling i form av livslångt lärande. För att minska trycket på de legitimerade medarbetarna är det nödvändigt att arbeta med ”Rätt använd kompetens”. Särskilda insatser för rekrytering av tandläkare, läkare och sjuksköterskor bör göras med fler utbildningsplatser för nya läkare och tandläkare. Ett målmedvetet arbete med detta bidrar till att regionen kan bryta sitt beroende av hyrpersonal.

Utan ett bra ledarskap kan inte vården utvecklas. Vi vill öka stödet och utbildningen för ledare och chefer i vården. Från Moderaterna ser vi att vårdens medarbetare behöver prioriteras i mycket högre utsträckning än vad som görs idag. Vi vill se en hållbar arbetsmiljö, möjligheter till kompetensutveckling, bättre löneutveckling, fler karriärvägar samt att arbete patientnära måste löna sig bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.