BB i Lycksele hotas nu av permanent stängning

På grund av bemanningskrisen i Västerbottens förlossningsvård har det, inom loppet av två år, tagits beslut om att stänga BB i Lycksele vid fyra tillfällen. Närmast är en jul- och nyårsstängning aktuell. Men problemen slutar inte här. Bemanningskrisen sprider sig till fler personalgrupper. Det saknas såväl barnmorskor som läkare och redan efter årsskiftet hotas BB i Lycksele av ytterligare en stängning med oklar tidsomfattning.

Moderaterna är väldigt oroliga över att de här nedstängningarna kan bli permanenta och att BB i Lycksele reduceras till en förlossningsenhet som inte tar emot planerade födslar. Det är långt ifrån vad inlandets kvinnor förväntar sig. Det är inte patientsäkert att kvinnor kan behöva åka en sträcka lika långt som hela Danmark för att ta sig till förlossningen, i Umeå eller Skellefteå.

Detta är ett stort misslyckande för den S-ledda politiska majoriteten, vars politik lett fram till detta djupt problematiska läge. Trots krav från Moderaterna och Alliansen, under 1,5 års tid, har Hälso- och sjukvårdsnämnden inte förmått sig att besluta om en konkret, prioriterad och budgeterad åtgärdsplan. Det ska jämföras med andra regioner som vidtagit krisåtgärder inom loppet av några månader.

Moderaternas förslag på kort och lång sikt för att lösa krisen:
1. Alla länets tre BB ska vara öppet året om, även under sommaren och över julen.
2. Satsa mer på förlossningsvården i hela länet (en del av Alliansens budgetförslag).
3. Tillsätt en samordnare med mandat att kunna lösa ut det mest akuta.
4. Satsning på ”min barnmorska” som innebär att gravida vet redan på MVC vem som ska ta hand om än när det är dags att föda. Ger en ökad trygghet för den gravida.
5. Ett arbete för att nå en barnmorska per födande kvinna.
6. Bättre betalt för att jobba nätter och helger. Det ska löna sig bättre att jobba när andra inte gör det.
7. Bättre villkor för specialistsjuksköterskor under utbildningen.
8. Bättre möjligheter till karriärutveckling under yrket.
9. Fler utbildningsplatser på barnmorskeutbildningen.
10. Se över schema och arbetstidsförläggning.
11. Möjligheter att använda läkarinsatser på olika sätt för att stödja i verksamheten.
12. Arbeta med flöden och i mindre grupper för att använda kompetensen så optimalt som möjligt.
13. Vid behov bedöma om det krävs förstärkning av administrativa uppgifter, städning och andra stödfunktioner.
14. Möjliggör rotationstjänstgöring. Andra regioner har framgångsrikt arbetat med olika former av rotationstjänstgöring. Det går att använda goda exempel och anpassa dem till Västerbottens förhållanden. Målet är fler barnmorskor till förlossningen.

4 kommentarer

  1. Caanita

    Dina synpunkter och förslag verkar bra och genomtänkta MEN punkt 13 (förstärkt administration) ska väl ändå ske inom befintlig ram?
    Moderaterna har ju gått ut med att minska administrationen till förmån för vårdnära personal.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      kan ju ev formulerats annorlunda. Handlar om att frigöra barnmorskors arbetstid. Det är ju framför allt genom nyttja medicinska sekreterare eller undersköterskor.

  2. caanita

    På DN debatt lördag den 17 december, finns en tänkvärd artikel skriven av två forskare inom reproduktiv hälsa, som handlar om förlossningsvården och hur den bör organiseras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.