Regionmajoritetens hantering av BB-krisen får svidande kritik av revisorerna

I fredags släppte Region Västerbottens förtroendevalda revisorer ett antal rapporter med fördjupade granskningar, däribland en granskning av Hälso- och sjukvårdsnämndens hantering av handlingsplanen för bemanning av barnmorskor inom förlossningsvården. Revisorernas granskning visar bland annat att handlingsplanen har försenats kraftigt och att det beslutade dokumentet inte är en färdig handlingsplan. Moderaterna, som återkommande krävt att en prioriterad och budgeterad handlingsplan ska fastställas av nämnden, välkomnar revisionsrapporten;

– Vi välkomnar att revisorerna är tydliga och riktar svidande kritik mot den politiska majoritetens hantering av handlingsplanen för att förbättra situationen inom förlossningsvården. I motsats till den S-ledda majoriteten gör revisorerna samma bedömning som Moderaterna, att Hälso- och sjukvårdsnämnden inte har fastställt någon handlingsplan, trots krisen i förlossningsvården och återkommande krav från oppositionen. Det är beklagligt, säger Andreas Löwenhöök (M), ledamot i regionfullmäktige.

Revisorerna bedömer att hälso- och sjukvårdsnämnden varken har säkerställt en tillräcklig styrning eller en tillräcklig kontroll över arbetet med nämndens handlingsplan för långsiktigt säkrad bemanning av barnmorskor inom förlossningsvården. Revisorerna riktar också kritik mot beslutsgången vid stängningarna av BB i Lycksele, vars beslut har varit otydliga. Revisorerna ifrågasätter också om nämnden kan delegera den typen av beslut till tjänstemän.

– Moderaterna konstaterar att den politiska majoriteten både saknar handlingskraft och förmåga att leda verksamheten. Det är sorgligt att det nu har gått mer än 1,5 år sedan nämnden beslutade om att en handlingsplan för BB-krisen ska tas fram och ännu är ingen handlingsplan fastställd, säger Andreas Löwenhöök (M), som fortsätter:

– Det är vidare bedrövligt att den politiska majoriteten skjuter över politiska frågor, som stängningen av BB i Lycksele, på tjänstemännen. Detta har vi kritiserat tidigare och på vårt initiativ tog regionstyrelsen beslut om att regionstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnden ska hantera denna typ av frågor politiskt. Trots detta har nämndens majoritet inte rättat in sig. Det är tydligt att Socialdemokraterna inte vill ansvar för sitt politiska misslyckande och duckar inför den allvarliga situation som de har försatt förlossningsvården i Västerbotten i.

Länk till revisionsrapporten här:

https://www.regionvasterbotten.se/revision/granskningar/2022/fordjupande-granskningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.