Verksamhetsbesök på Ögonkliniken

Förra veckan praoade jag på Ögonkliniken Västerbotten vid NUS. Verksamheten bedrivs på alla tre sjukhus i länet samt att Umeå är en universitetsklinik. Det som är påfallande med verksamheten är hur stora patientflödena är. Även om det är en liten verksamhet som ansvarar de för en proportionellt stor andel av vårdbesöken. Något som var tydligt under besöket är att då verksamheten är utspridda på fler platser bidrar det till sämre logistik och förutsättningar att ha ett än högre patientflöde. De har under en längre tid jobbat målmedvetet med att undvika inläggning av patienten utan kan göra det man ska under en dag genom att undvika narkos vid operation. Det är bättre för såväl patienten samt minskat behovet av vårdplatser.
Det bedrivs även mycket forskning på kliniken vilket gör att man kan finansiera ny utrustning som man annars inte hade kunnat göra. Ett exempel på forskning som man är världsledande på är inom behandling av grönstarr.
Även ögonsjukvården ser en prognos av ökade läkemedelskostnader. En tydlig sådan var vid injektioner där de ökade kostnaderna skulle kunna bli 30 mkr givet vilket arbetssätt man valde.
Under besöket fick jag bland annat se hur man genom ett specialbyggt ögonmikroskop kunde ”skjuta bort” kvarvarande gråstarr från en annars helt vaken patient.
Stort tack till verksamhetschef Gauti för ett mycket bra och lärorikt besök!

En kommentar

  1. Pingback: Verksamhetsbesök på Ögonkliniken | Nicklas Sandström (M) - firstowngreen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.