Alliansen vill ta krafttag för att minska beroendet av bemanningsföretag inom vården med ny strategi

Pressmeddelande 230601: Alliansen vill ta krafttag för att minska beroendet av bemanningsföretag inom vården med ny strategi 

Alliansen i Region Västerbotten föreslår under dagens sammanträde med regionstyrelsen att en strategi för att minska beroendet av bemanningsföretag ska tas fram. Förslaget innehåller tio punkter för att komma till bukt med den ökande användningen av hyrpersonal som pågått de senaste åren. Bland annat föreslås att hyrpersonal endast ska nyttjas inom slutenvården på obekväm arbetstid och att allt nyttjande av bemanningsföretag ska ske inom fastställt rampris.

För Västerbotten ökade kostnaderna för hyrpersonal med 14 procent under 2022, vilket motsvarar cirka 250 miljoner kronor och utgör ungefär 4,5 procent av de totala personalkostnaderna inom organisationen. Målet i Alliansens strategi är att kostnaderna för hyrpersonal ska vara högst 2 procent av personalkostnaderna senast den 31 december 2025.

–       Alliansen i Region Västerbotten ser denna strategi som en viktig pusselbit för att både säkerställa tillräcklig bemanning inom sjukvården och uppnå en balanserad ekonomi. Målet för Alliansen är att Region Västerbotten ska erbjuda högkvalitativ hälso- och sjukvård samt ha en stabil bemanning utan att vara beroende av bemanningsföretag, säger gruppledarna för Alliansen i ett gemensamt pressmeddelande.

Alliansen vill också se över den egna bemanningspoolen för att göra det mer attraktivt att vara anställd där istället för via bemanningsföretag. I förslaget lyfts vikten av ett utvecklat samarbete med kommunerna, där fokuset ska vara det gemensamma intresset i att minska hyrpersonal inom länet.

Initiativärendet finns nedan i sin helhet.

Strategi för att minska beroendet av bemanningsföretag

Allianspartierna hade i hanteringen av kompetensförsörjningsplanen den 15 november 2022 ett antal kompletterande förslag till den då beslutade planen. Framför allt ansåg vi att planen inte var tillräckligt konkret för att vara effektiv inom verksamheten, utan höll sig på en alltför strategisk nivå. Vi har tidigare framhävt att vi önskar en annan styrning av regionens verksamhet, en styrning som tar hänsyn till de faktiska behoven inom verksamheterna. Konkret innebär detta att vi förespråkar att regionen ska ha tre egna sjukhus som fungerar som självständiga resultatställen, med en överordnad sjukhuschef och en hälso- och sjukvårdsdirektör som ansvarar för samordningen över hela länet. En konkret effekt av bristande kompetensförsörjning är det ökande behovet av hyrpersonal. Under de senaste åren har användningen av bemanningsföretag inom hälso- och sjukvården ökat markant. Detta är en kostsam lösning för regionen att möta utmaningarna inom kompetensförsörjningen. Läget i Västerbotten är inte det sämsta i landet, men med tanke på att vi har samtliga vårdutbildningar inom länet så skiljer sig förutsättningarna åt. För Västerbotten kan vi konstatera att kostnaderna för hyrpersonal fortsatte att öka med 14 procent under 2022, vilket motsvarar cirka 250 miljoner kronor och utgör ungefär 4,5 procent av de totala personalkostnaderna. Beroendet av hyrpersonal måste brytas. Därför föreslår Alliansen i Region Västerbotten att regionen utformar en strategi för att begränsa användningen av bemanningsföretag. Målet är att kostnaderna för hyrpersonal ska vara högst 2 procent av personalkostnaderna senast den 31 december 2025.

För att nå detta mål behöver minskningen ske stegvis. Det är av yttersta vikt att säkerställa en hög nivå av patientsäkerhet och en god arbetsmiljö. Alliansen i Region Västerbotten ser denna strategi som en viktig pusselbit för att både säkerställa tillräcklig bemanning inom sjukvården och uppnå en balanserad ekonomi. Målet för Alliansen är att Region Västerbotten ska erbjuda högkvalitativ hälso- och sjukvård samt ha en stabil arbetsstyrka utan att vara beroende av bemanningsföretag.

Med anledning av ovanstående föreslår vi följande åtgärder ska vidtas:

 

Att    Endast nyttja hyrpersonal inom slutenvården på obekväm arbetstid.

Att                 Allt nyttjandet från bemanningsföretag gällande allmänsjuksköterskor och specialistsjuksköterskor ska ske inom fastställt rampris. Alla verksamheter ska följa avtalet utan avsteg. Det innebär att alla avrop går via bemanningsorganisationen för vårdpersonal.

Att                 Ett arbetssätt för att säkra processen mot ett oberoende av bemanningsföretag etableras. Detta innebär att en bättre process tas fram för uppföljning av beställningar, avstämning av leveransgrad och att en central fakturauppföljning finns etablerad. Kvalitet och kontroll av beställningar behöver förbättras.

Att                 Uppdra till regiondirektören att ta fram en tydligare datumplan för utfasning för delar eller hela hyrberoenden.

Att                 Se över de lösningar vi har med en egen bemanningspool för att öka incitamenten att vara anställd där i stället för via ett bemanningsföretag.

Att                 Utveckla konceptet inom ramen för projektet Västerbotten utan gränser (VuG) för nyttjande av extern/utländsk personal.

Att                 För ej vårdnära hyrpersonal utveckla ett samarbete i Norra sjukvårdsregionen för svårrekryterade tjänster med specifika kunskaper.

Att                 Utveckla samarbetet med kommunerna. Dialoger med kommunerna inom Västerbottens län behöver initieras med särskilt fokus på det gemensamma intresset att minska beroendet av hyrpersonal inom länet.

Att                 Uppdra till regiondirektören att, i samråd med hälso- och sjukvårdsdirektören, definiera HR-stabens enbart stödjande funktion gentemot hälso- och sjukvårdsnämnden för att säkerhetsställa ett tydligt ansvarsförhållande.

Att                 Uppdra till regiondirektören att, i samråd med hälso- och sjukvårdsdirektören, tydliggöra avdelningschefernas samt verksamhetschefernas mandat och befogenhet när det gäller personalfrågor samt kompetensförsörjning.

 

 

Allians för Västerbotten

 

Nicklas Sandström(M)                             Ewa-May Karlsson (C)

Regionråd i opposition                             Gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD)        Maria Lundqvist Brömster (L)Gruppledare                            Gruppledare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.