Inspiration från Västmanland

För en tid sedan besökte jag min partikollega Mikael Andersson Elfgren (M), som har uppdraget som regionstyrelsens ordförande i Region Västmanland. Vi hann med två mycket intressanta verksamhetsbesök. Det första besöket var på Närvården Västmanland, som är en intraprenad av regionens samlade offentligt drivna hälsocentraler. Detta omfattar 40% av de listade patienterna, vilket motsvarar cirka 117 000. Det är en mycket intressant konstruktion som framför allt har medfört att mandat och befogenheter har flyttats närmare verksamheten, och förutsättningarna för att bedriva ett mer närvarande ledarskap har därmed ökat. Det är även något som har resulterat i mycket goda resultat. Att de lyckades lämna 2023 med ett ekonomiskt överskott är rätt talande.
Det andra besöket var byggnationerna av deras nya akutsjukhus i Västerås. Totalt handlar det om 75 000 kvadratmeter, vilket kan enkelt översättas till två stora huskroppar. I det nya sjukhuset planeras bland annat operation, röntgen, akutmottagning, vårdplatser, mottagningar, förlossningar och intensivvård. I förslaget ingår även försörjningsbyggnader för att säkerställa att bland annat material, gods och elförsörjning till sjukhuset är tillgängliga. Hela budgeten för det nya sjukhuset är 6,8 miljarder.
Ett stort tack till Mikael för bra samtal och intressanta besök!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.