När blir det verklighet av ett Beroendecentrum?

Idag vill min partikollega Lena Riedl veta om det kommer att bli verklighet av ett Beroendecentrum mellan Västerbottens läns landsting och Umeå kommun. Umeå har vid senaste kommunfullmäktige visat sig mycket positiva och de inväntar nu bara landstingets ställningstagande.

 

Pressmeddelande och interpellation finns här nedan:

Pressmeddelande 150903: När blir det verklighet av ett Beroendecentrum?

 

Under 2012 motionerade Moderaterna i landstingsfullmäktige om att inrätta ett beroendecentrum med nära samarbete med berörda aktörer från kommun och landsting. Den politiska majoriteten välkomnade motionen och Hälso- och sjukvårdsnämnden tillsatte en utredning. Utredningen blev klar under 2013 där olika alternativ presenteras för att kunna jobba vidare i frågan. Frågan har stannat där.

 

Under 2014 motionerade moderaterna i Umeå kommun om att i samverkan med Västerbottens läns landsting inrätta ett Beroendecentrum. Mottagandet av förslaget var positivt bland såväl tjänstemän som politiker och viljan är stor att komma igång med arbetet om bara landstinget är intresserad.

 

– Lena Riedl (M) vill nu veta av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S) om när ett Beroendecentrum blir till verklighet.

 

För mer information

Lena Riedl

 

 

Interpellationen i sin helhet:

 

Blir det verklighet av ett Beroendecentrum?

 

Konsumtionen av narkotika och alkohol är betydande. Nu på senaste året har missbruket av Spice ökat lavinartat i Umeå. En bekymmersam utveckling som måste brytas.

 

Ett beroendecentrum med nära samarbete med primärvården, psykiatri, försäkringskassan, kriminalvården, socialtjänsten och som endast koncentrerar sig på att hjälpa människor som lever med destruktiva beteenden skulle minska antalet missbrukare avsevärt och hjälpa många tillbaka.

 

Under 2012 motionerade Moderaterna i landstingsfullmäktige om att inrätta ett beroendecentrum. Den politiska majoriteten välkomnade motionen och Hälso- och sjukvårdsnämnden tillsatte en utredning. Utredningen blev klar under 2013 där olika alternativ presenteras för att kunna jobba vidare i frågan. Tyvärr stannade frågan där.

 

Under 2014 motionerade moderaterna i Umeå kommun om att i samverkan med Västerbottens läns landsting inrätta ett Beroendecentrum. Mottagandet av förslaget var positivt bland såväl tjänstemän som politiker och viljan är stor att komma igång med arbetet om bara landstinget är intresserad.

 

 

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S):

 

1. Är du fortsatt lika positiv nu som du var 2013 till att i samverkan med Umeå kommun inrätta ett Beroendecentrum?

2. Kommer ett Beroendecentrum tillsammans med Umeå kommun att bli verklighet?

3. När är du beredd att lyfta frågan om att inrätta ett Beroendecentrum till politisk prövning?

 

 

Lena Riedl (M)

 

2 kommentarer

  1. Bergis

    Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

    Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

    https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

    3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

    När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

    Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

    Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

    Ovanstående redogörelse är endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.