Förmågan att politiskt styra i en djungel av styrdokument?

Pressmeddelande 160113: Förmågan att politiskt styra i en djungel av styrdokument? 

 

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) skriver i en interpellation till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) att landstinget behöver se över den djungel av styrdokument som har antagits genom åren.

 

  • Självklart finns det ett behjärtansvärt motiv bakom alla dessa, riktlinjer handlingsplaner och policies men allt detta måste sammantaget vägas mot de nackdelar som finns med den administration som krävs för att följa upp och revidera alla dessa dokument. Risken finns även att olika styrsignaler konkurrerar mot varandra och skapar en otydlighet och effekterna av styrsignalen uteblir. En annan aspekt som måste vägas in är om det går att nå en attitydförändring genom ett antaget dokument eller om det i själva verket handlar om andra faktorer som påverkar såsom till exempel det lokala ledarskapet.

 

Mer information:

Nicklas Sandström

0702544515

Interpellationen i sin helhet:

Förmågan att politiskt styra i en djungel av styrdokument? 

 

I en artikel i Västmanlands läns tidning 2015-11-19 finns en uppgift att landstinget har 3 strategier, 20 policies, 264 riktlinjer och 281 handlingsplaner. Ett inte helt orealistiskt antagande är att Västerbottens läns landsting har minst lika många.

 

Det kan handla om tobakspolicies, mångfaldspolicies, uppförandekoder, miljöpolicies, resepolicies osv. Dessa olika former av policies följs också upp på olika sätt, inte minst genom enkäter till verksamheterna. I vissa av dessa fall är policyn en följd av ett juridiskt krav att upprätta en policy, t.ex. arbetsmiljöpolicy. 

 

Många policies berör områden och frågeställningar där det är svårt att uppnå någon högre konkretionsnivå, t.ex. ”bemöta med respekt”, ”bejaka mångfald” osv. Avsikten med dessa policies torde vara att uppmärksamma en fråga eller ett område, att signalera ett värde för att påverka en viss kultur genom att utfärda en policy. När det handlar om riktlinjer kan de innehålla både beslutade rutiner, tillämpningsanvisningar till lagstiftning eller regler landstinget själva beslutat om. Många gånger har dessutom dessa styrdokument tagits på politisk nivå. 

 

Just nu pågår ett positivt arbete med att se över de antagna policys utifrån kopplingen till det nya ledningssystemet vilket är bra. Det arbetet är dock inte heltäckande utan handlar främst om delar av de policys som finns och inte alla de styrdokument som har till uppgift att ge styrsignaler till verksamheten. 

 

Självklart finns det ett behjärtansvärt motiv bakom alla dessa, riktlinjer handlingsplaner och policies men allt detta måste sammantaget vägas mot de nackdelar som finns med den administration som krävs för att följa upp och revidera alla dessa dokument. Risken finns även att olika styrsignaler konkurrerar mot varandra och skapar en otydlighet och effekterna av styrsignalen uteblir. En annan aspekt som måste vägas in är om det går att nå en attitydförändring genom ett antaget dokument eller om det i själva verket handlar om andra faktorer som påverkar såsom till exempel det lokala ledarskapet. 

 

 

 

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande fråga till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S)

 

  • Hur många strategier, policies, riktlinjer och handlingsplaner finns i Västerbotten läns landsting?
  • Hur många av dessa har reviderats de senaste tio åren?
  • Anser du utifrån antalet styrande dokument som finns i Västerbottens läns landsting att det underlättar eller försvårar den politiska förmågan att styra och leda? 
  • Om så avser du vidta några åtgärder? 
 
mvh
 
Anton Bergström
Politisk Sekreterare (M)
Västerbottens läns landsting
072-5501160

 

En kommentar

  1. Pingback: Gott nytt år! | Nicklas Sandström (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.