Sjukvården behöver förändring annars går inte kalkylen ihop

Sjukvården står inför stora utmaningar med en kostnadsutveckling som är ohållbar och en stor demografisk förändring. Befolkningen i Sverige åldras och allt fler kommer att leva länge med kroniska sjukdomar.

Det är dramatiska tal. Enligt den befolkningsprognos som SCB publicerade i maj 2015 kommer antalet personer äldre än 85 år att öka med mer än 90 procent till 2035. Det betyder också att den demografiska försörjningskvoten förändras i negativ riktning. År 2035 kommer 100 personer i förvärvsverksamma åldrar att försörja 85 personer i icke förvärvsverksamma åldrar. Motsvarande siffra idag är 74 personer. Till det kommer att dagens kostnadsökningstakt inte är långsiktigt hållbar.

Om kostnadsökningarna fortsätter i samma takt som de senaste decennierna, med i genomsnitt 1 procent årligen utöver demografin, kommer skattesatsen för kommuner och landsting att behöva öka med i genomsnitt cirka 13 kronor fram till 2035.

Frågan är vem som kommer vilja arbete om den kommunala skattesatsen är uppemot 50 procent?

Det kommer inte att gå ihop. Sjukvården behöver gå från en dyr sjukhustung vård till en mer resurseffektiv och utvecklad primärvård för att tackla denna utmaning.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Hans

    Enklaste sättet att få ordning på sjukvården är att låta staten ta över ansvaret för densamma! Varför ska det sitta ett gäng politiker i 21 landsting eller många det nu är och uppfinna hjulet om och om igen? Dessa landstingspolitiker har ju för länge länge sedan bevisat sin oförmåga att styra sjukvården på ett acceptabelt sätt, det är dags att landstingspolitikerna vaknar till och skaffar sig lite självinsikt i det man håller på med och har ställt till med!

    Att bilda (S)tornorrland stärker enbart sossarnas makt i Norrland någon bättre sjukvård är inte att vänta, detta med tanke på att (S) sitter med makten och har suttit vid makten i årtionden efter årtionden i de norrländska landstingen. Vore intressant att veta din inställning som moderat
    är till ett (S)tornorrland, (M) i Västernorrland har ju klart uttryckt att man är emot en (S)torregion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.