Vårdval skulle korta köerna i Västerbotten

Pressmeddelande: Vårdval skulle korta köerna i Västerbottens läns landsting

I igår besökte Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, och Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd i Västerbottens läns landsting Norrlands Universitetssjukhus. I samband med detta påtalar de både vikten av vårdval och fler aktörer för att korta vårdköerna.

 

–  Det är alltid lärorikt att besöka andra regioner och landsting, oavsett politiskt färg, men de långa vårdköerna i Västerbotten gör mig oroad. 4 av 10 får inte specialistvård i tid och bara hälften får operation i tid. Det är uppenbart att bristen på vårdgivare och valfrihet är en av anledningarna. Här skulle vårdval kunna hjälpa till att kapa köer och ge patienterna snabbare vård, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.

–  För att få bukt med de långa köerna i bland annat barn- och ungdomspsykiatrin och audiologin vill vi införa vårdval. Under augusti månad fick 70 procent vänta längre än 30 dagar på ett fösta besök eller behandling på BUP. Det är oacceptabelt, säger Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd Västerbottens läns landsting.

 

Fakta

Audiologi, exempel

Västerbottens läns landsting har ett års väntetid till hörselapparat.

Stockholms läns landsting har inte någon väntetid alls.

 

BUP, exempel

I augusti månad fick 70 procent i Västerbottens läns landsting vänta längre än 30 dagar på ett första besök eller behandling på BUP.

 

Andel som fick en första bedömning inom 30 dagar i SLL:  i snitt 89%  jan-juli 2017. (mål 90%). Andel som påbörjade en fördjupad utredning/behandling inom SLL: i snitt 84% jan-juli 2017 (mål 80%)
Här har dock inte SLL infört vårdval ännu. 

 

 

4 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Niclas

    Vårdval är bra men att som politiker tvinga landstingen till ett gemensamt journalsystem över hela landet. Där man direkt kan som patient få reda på beräknad väntetid för din operation på olika platser i Sverige skulle nog förkorta väntetiden mer. Lägg dessutom ned landstingen så vi blir kvitt den totala inkompetensen bland landstingspolitiker och dess kostnadsberg som skulle kunna användas till vård. Du kam ju ställa de själv frågan om hur många olika journalsystem vi skulle ha haft om vi hade haft kompetenta landstingspolitiker. Jag kan citera en av Sveriges mest kompetenta sjukvårdexperter sa på frågan om landstingens vara eller icke vara. ”Redan 1974 när jag jobbade åt landstinget ville jag lägga ned det” och inte har det blivit ett dugg bättre.

    Mvh

    Patrik

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Det behövs nödvändigtvis inte samma journalsystem i hela Sverige även om det finns en vårdval. Nu tycker jag ändock det. Du kan se tidigare blogg här: http://blogg.vk.se/nicklassandstrom/2014/03/07/infor-en-gemensam-plattform-for-journalsystemet/

      Kostnaden för den politiska styrningen är i sammanhanget mycket liten. Du får inte mycket sjukvård för det om du plockar bort ”landstinget”. I vilket fall måste du ha mekanismer för kostnadskontroll och prioriteringar. Är inte så övertygad att staten via tex Socialstyrelsen skulle upplevas mindre byråkratisk och ineffektivt.

  2. Eilert Björkman

    Ändra kösystemet i grunden. Behandla omedelbart alla patienter som kan botas vid första besöket. Därefter patienter som behöver något mer kvalificerad vård, kanske standardiserade höftledsoperationer etc. När alla dessa slutbehandlats har köerna minskat avsevärt. Många har förhoppningsvis kunnat återgå till arbete och blivit skattebetalare istället för bidragstagare. Framför allt har mycket mänskligt lidande försvunnit. Tyvärr har några som behövt ex. hjärttransplantationer dött. Det är dock bättre att hundratals människor fått det bättre. Lär av Corona-krisen då vi som är över 90 år aldrig läggs i respirator.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Det ligger mycket klokt i det du skriver. Tyvärr finns det en inre logik i att skapa många led innan behandling. Alla gånger inte helt värdeskapande för varken patient eller organisationen. Jag hoppas med att det går att lära sig från corona-krisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.