Strategier för att vända utvecklingen i landstinget

Landstinget i Västerbotten går med rekordunderskott i verksamheten och den styrande majoriteten verkar ha tappat greppet igen om ekonomin trots två skattehöjningar under mandatperioden. Det finns dock inga enkla lösningar för att lösa utmaningarna i svensk hälso- och sjukvård. Det handlar om att jobba långsiktigt, uthålligt och strategiskt med det politiska ledarskapet. Ett tydligt ledarskap som visar vägen och leder utvecklingen.

Från Alliansen ser vi framför allt tre strategier som vi vill betona i detta kritiska skede för att vända utvecklingen. Dessa är:

1. Att landstinget i Västerbotten blir Sveriges bästa sjukvårdsarbetsgivare. Vilket skulle innebära att sjukvården kan rekrytera den personal som behövs och minimera behovet av hyrpersonal.

2. Effektivare samarbete mellan sjukhusvård, primärvård och kommunerna. Alliansen vill se en organisation som tar ansvar för helheten, för att patienterna inte ska ramla mellan stolarna. Detta reducerar kostnaderna och minskar lidandet för patienter och anhöriga.

3. Det politiska ledarskapet måste ta sitt ansvar. Chefer och ledare i verksamheten måste ges befogenheter att styra och leda verksamheten. I dag finns det stora brister i förutsättningar att utöva det nära ledarskapet. För alliansen är det självklart att krav och befogenheter hör ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.