18153552

Landstinget ligger nästan sist i landet i ny mätning

I en artikel från Läkartidningen har man presenterat en mätning om andel ”utlokaliserade/satelitpatienter”. Västerbotten placerar sig som fjärde sämst i landet av landets 21 landsting. Det kan till exempel vara att en ortopedpatient som läggs in på en vårdavdelning för kirurgi. Det är en nödlösning som ofta tas till vid vårdplatsbrist. Det finns en stor enighet i att det innebär en förhöjd patientsäkerhetsrisk, stress för personal samt totalt sätt risk för sämre kvalitet på vården

Att Västerbotten har så hög andel utlokaliserade patienter innebär en risk för patientsäkerheten och ger en ökad arbetsbelastning för personalen, något man måste komma tillrätta med.

Lena Riedl som är en av moderaternas landstingsfullmäktigeledamöter vill få svar av den S-styrda majoriteten vad man tänker göra för patienterna och personalen som drabbas av det här problemet.

 

Interpellationen i sin helhet

Hur kommer det sig att Västerbotten har så många patienter utlokaliserad?

 

En ”utlokaliserad/satelitpatient” är en patient som läggs in på annan avdelning än vad det motsvarar den medicinska åkomman. Det kan till exempel vara att en ortopedpatient som läggs in på en vårdavdelning för kirurgi. Det är en nödlösning som ofta tas till vid vårdplatsbrist. Alla är överens om att det innebär en förhöjd patientsäkerhetsrisk, stress för personal samt totalt sätt risk för sämre kvalitet på vården.

 

I statistik som läkartidningen presenterar är nedslående för Västerbotten. Vi är inte sämst men vi är fjärde sämsta i landet[1].

 

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande fråga till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S)

 

-     Varför är Västerbottens läns landsting bland de sämsta i landet i andelen utlokaliserade patienter?

 

-     Vilka åtgärder tänker den politiska majoriteten vidta för att minska antalet utlokaliserade patienter?

 
Lena Riedl (M) 

Landstingsfullmäktigeledamot 

 

2 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  Ska bli intressant att se såsseriets svar på den frågan.

  Skulle också vara intressant att höra Ms svar på följande fråga:

  Både Västra Götalandsregionen och Region Skåne har under måååånga år lidit väldigt mycket av överläggningar, alldeles för få vårdplatser och ofantliga personalproblem. Båda dessa regioner har under perioderna där det varit som värst letts av just M. Det är alltså Moderat politik som gjort att ovanstående problem uppstått.
  Vad är det för skillnad på den Moderata politik som fördes där och den Moderata politik som ska föras här? Eller ska vi räkna med liknande problem även inom Västerbottens Läns Landsting vid ett Moderat maktövertagande?

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Vårdköerna i Skåne har vuxit kraftigt sedan sossarna tog över styret. Psykiatrin i VGR har lyckats bra med att få bort hyrpersonal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>