#tystnaden – inför en visselblåsarfunktion i Regionen

Idag startar länets media en gemensam kampanj för att belysa en tysthetskultur bland offentligt anställda i länet. Det är bra. I en välmående organisation ska eventuella missförhållanden öppet kunna hanteras oavsett om den är privat eller offentligt finansierad. Meddelarfriheten är en viktig skyddslagstiftning för anställda att ta kontakt med media för att kunna berätta om sin situation.

Från Moderaterna har vi under en längre tid velat införa en visselblåsarfunktion som skulle kunna vara ett sätt för anställda i Region Västerbotten att kunna larma om missförhållanden. Första gången år 2013 röstades tyvärr förslaget ned av s-majoriteten i länet. Nu har vi motionerat igen och hoppas så klart på ett bifall. Sedan år 2013 har många fler kommuner och regioner infört detta.

 

Moderaternas förslag:

 

Motion

Umeå den 26 april

 

Inför en visselblåsarfunktion

 

År 2013 motionerade Moderaterna om att landstinget skulle införa en visselblåsarfunktion. Detta för att underlätta för medarbetarna att kunna rapportera in eventuella missförhållanden. Det är inte alltid som anställda kan gå till sin närmaste chef och meddela detta p.g.a. rädsla för negativa konsekvenser.

 

Sedan år 2013 har mycket hänt. Många regioner och kommuner har redan infört den här lösningen. Senast var Skellefteå kommun.

 

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att regionfullmäktige beslutar:

 

                             Att Region Västerbotten inför en visselblåsarfunktion 

 

                            

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.