Nu stängs dörren för kvotering i högskolan

Från och med första augusti i år så avskaffas möjligheten för högskolor och universitet att kvotera in studenter på sina utbildningar. Som jag ser det är frågan främst av principiellt karaktär då antagningen till högre utbildning måste ske utifrån kompetens och inte kön. När kvotering använts har det hettat positiv särbehandling men det är exakt samma sak. När någon positivt särbehandlas betyder det per automatik att någon annan har blivit negativt särbehandlad. Oftast har det handlat om att män fått gå före kvinnor. Nu ska detta ändras.

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Veronica

    Det finns en enorm skillnad mellan kvotering och positiv särbehandling. Kvotering är när en person pga sitt kön får företräde oavsett vilka meriter personen har. Positiv särbehandling är när man väljer ut en person från det underrepresenterade könet bland ett urval av personer som har likvärdiga meriter. Detta tycker jag är bättre än att låta slumpen avgöra vem som ska få företräde när det står mellan två personer som ändå har likvärdiga meriter. Alliansen har stängt dörren för denna möjlighet.

  2. Tankesmedjan Axiom

    Sverigedemokraterna önskan att särbehandlingen av människor ska upphöra har uppfyllts. Att nu moderater och sverigedemokrater närmar sig varandra i fråga efter fråga är intressant och även ett bevis på att samtal mellan kompani Reinfeldt/Åkesson pågår.

  3. Nicklas Sandström

    Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-04-08 11:18)
    Tråkigt att något som ska kalla sig en tankesmedja kommer med sådana onyanserade inlägg. Moderat syn på kvotering är en hörnsten i den liberala ideologin.

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Veronica (2010-04-08 11:15)
    I grunden är det bara en lek med ord då det får samma konsekvens. Om någon lyfts fram är det på någon annans bekostnad. När det gäller antagningen till högskolan blir det inte ens från en grupp med samma meriter utan den som blir negativt särbehandlad har bättre meriter än den som blir positivt särbehandlad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.