Jobbskatteavdraget är en rättvisereform

 
 
I välfärdsstaten är det alltid intressant att jämföra olika gruppers relativa för- och nackdelar beroende på vilken politisk majoritet som för tillfället lägger olika reformer. Det enda rimliga vore istället att fokusera på utvecklingen i stort och i synnerhet hur det ser ut för alla med små marginaler som rimligen är i störst behov av positiva förändringar. Ekonomisk tillväxt, handel och skattesänkningar bakar välfärdskakan större så att mer kommer fler till dels. Trots att skattesänkningar gynnar alla och i synnerhet grupper med små marginaler riktas kritik mot finansminister Anders Borg eftersom höginkomsttagarnarelativt och inte absolut,fått behålla mer efter skatt.
 
På många sätt är alliansregeringens jobbskatteavdrag den största frihetsreformen för vanliga människor i Sverige på väldigt, väldigt länge. För första gången får busschaufförer, vårdbiträden och vaktmästare behålla upp till 1 500 kronor mer – varje månad. En hel månadslön mer varje år är mycket pengar. För någon som inte får ekonomin att gå ihop i slutet av månaden är det mycket pengar. De är pengar som de rödgröna med vänsterpartiet i spetsen vill ta ifrån vanligt arbetande människors plånböcker.
 
Jag är varm anhängare av att jobbskatteavdraget ska fortsätta även kommande mandatperiod eftersom det gör arbete mer lönsamt samtidigt som det helt rättvist låter människor behålla mer pengar i plånboken. I Sverige har Socialdemokraterna suttit vid makten i 65 av 74 år och konsekvent mjölkat sönder vanliga löntagares plånböcker till den milda grad att det inte är många hundralappar kvar när skatten är dragen tillsammans övriga obligatoriska kostnader.
 
Det är sossarnas fel att det råder anarki på ICA Maxi omkring den 25:e varje månad när fotknölarna sågas sönder av hysteriska svenska familjer som ska handla för lönen. Den 24:e fanns det över huvud taget inga marginaler att i lugn och ro göra alla inköp. Det är alliansens förtjänst att vi nu för första gången kan skönja en mer normal utveckling i Sverige där fler beslut fattas kring köksborden och färre i riksdagshuset. Vem känner dig bäst. Du själv eller Mona Sahlin? Just därför är sänkt skatt både rättvist och rätt!

 

Etiketter:

16 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    För dessa 1 500 mer i plånboken så har försämringar av sjukförsäkring, höjd a-kassa, höjda el-priser (abonnemang) och andra ekonomiska utgifter. Beräkna in dem här uppgifterna så blir det inte mycket över.

    Vilka som egentligen borde få dessa 1 500 mer i plånboken är ensamstående föräldrar som arbetarhårt genom att få heltidsjobb, att söka jobb, få ekonomin och vardagen ihop.
    Vilka gör grovjobbet i landet och inte hälsosamt heller för den delen. Ett av dessa är ensamstående föräldrar. Även för examinerade studenter invandraren har det inte lätt.

  2. Krister Klermalm

    Sänk hellre för dem redan gott ställdas förmåner och bonusar, höj istället grundlönerna för de lägsta lönerna att det går att leva på utan samhällets stöd.
    De flesta busschaufförer, vårdbiträden och vaktmästare lever par förhållande, dessa klarar sig ändå. De som inte får ihop ekonomin lever över sina egentliga tillgångar. Varför belånas huslånen så högt av banken trots att ifall föräldrarna blir arbetslösa. Hamnar dessa familjer i kris. Banken borde räkna på hur det är att leva med A-kassa som utgångspunkt vid beräkna av ett huslån.

  3. Andreas Georgsson (S)

    Det ska löna sig att arbeta?

    Eller är det att skapa större klyftor mellan de som är sjuka och de som inte har arbete?

    Det du lyfter fram som bra, är att den som har ett arbete ska ta pengar från dem som är sjuka och arbetslösa för att få det lite bättre.

    Att det finns låglönegrupper i vårt samhälle, framförallt inom offentlig service, det löser vi inte genom att minska skatten för alla som arbetar.

    Om Alliansen lagt miljarder på att höja lönerna för låglönegrupperna och anställa männsikor i offentlig service istället.

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Andreas Georgsson (S) (2010-04-12 14:18)
    Som som har skapat mest klyftor i det svenska samhället under de sista 10 åren är alla de människor som S förtidspensionerade. 140 människor om dagen. Är S idé att genom att höja skatten med en månadslön så får löntagare inom kommunals avtalsområde mer över att leva på? För övrigt så lön till offentligt anställda i inom vården en kommunal fråga så du måste ställa den till Lennart Holmlund (S).

  5. Nicklas Sandström

    Svar till Krister Klermalm (2010-04-12 10:26)
    Jag har fortfarande inte läst något om hur MP ska få fler människor i arbete? Fokus har mer riktas på att få folk att arbeta mindre och få behålla mindre i plånboken varje månad. Det är bara med en jobblinje som vi kan bygga en välfärdsstat.

  6. Krister Klermalm

    Mp satsar mycket för småföretagarna. När vissa frågor ska granskas av andra partier så faller dessa på inkörda saker som kortare arbetstid, bensinskatten och friåret. Vidga blicken till dem andra sakerna som partiet har. Så ser ni att även vi är för en långsiktig och solidarisk arbetslinje.

  7. Andreas Georgsson

    Lön till kommunalt anställda är en fråga för kommunen, men löneutrymmet för kommunerna har styrts av riksdag och regering.

    90% av kommunerna hadde innan Alliansen tog över makten positiva resultat, 2009 är det ner på under 25%. Staten hadde ett plus resultat på över 70 miljarder, nu minus 70 miljarder.

    Ni har ju skjutit till riktade pengar till kommunerna, hette det inte att ni aldrig tidigare satsat så mycket på vård skola och omsorg. Fast det är ju klart du vet ju att de pengarna har gått till att täcka de ökade kostnaderna kommunerna fått genom era reformer.

  8. Nicklas Sandström

    Svar till Andreas Georgsson (2010-04-14 01:09)
    Ingen tidigare regering har valt att satsa så mycket pengar på kommuner och landsting. Du glömmer att Sverige har genomgått en stor internationell finanskris mellan år 06 och 09.

  9. Jan-Erik

    En rättvisereform, säger du. En skattesänkning är det ju förvisso för dom som arbetar, men rättvis? Är den rättvis för arbetslösa, sjukskrivna eller pensionärer? Det tycker iaf inte jag. Detta är en reform som i förlängningen ökar avståndet, inkomstmässigt, mellan dom som redan nu har mycket och vanliga arbetare. Jag är helt övertygad om att även du ser den kopplingen för den står ju helt i överenskommelse med moderaternas ideologi.

  10. Nicklas Sandström

    Svar till Jan-Erik (2011-01-11 12:40)
    Hej Jan-Erik!

    Vad som är rättvist i ett samhälle är självklart något som går att diskutera länge och väl. Jag tycker att en väl fungerande arbetslinje som gör att fler människor har ett jobb att gå till gör att mer pengar kommer in till statskassan – pengar som går att använda till mer och bättre välfärd.

  11. Jan-Erik Vahlström

    Sitter och läser ett tidigare svar från dej, där du beskriver hur många som sossarna förtidspensionerade. Det är i almänna ordalag som du rör dig med. Menar du att alla dessa var fullt arbetsföra och vad grundar du då det på?
    Till sist: hur många ungommar förtidspensionerade alliansen under 2010 och även tidigare? Om man är äldre och sjuk kan förtidspension vara det enda riktiga, men att förtidspensionera så många ungdommar som alliansen har gjort verkar vara ett bevis på att alliansen inte har något alternativ för dessa.

  12. Nicklas Sandström

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-07-22 11:41)
    Hej! Självklart finns det människor som inte alls har någon arbetsförmåga å de ska självklart ha samhällets hjälp. Antalet ungdomar som ”förtidspensionerats” under alliansregeringen har minskats kraftigt just för att många fortfarande har möjlighet att komma till eller tillbaka till arbetsmarknaden.

  13. Nicklas Sandström

    Svar till jan-Erik Vahlström (2011-07-26 15:57)
    Jag ger dig rätt, ordet kraftigt var felaktigt. Däremot vad jag till exempel kan läsa fram av (tabell 1, s 17) i den Timbrorapport du hänvisade till så har förtidspensioneringen minskat något. Samtidigt är vi ju båda helt överens om att detta är ett viktigt och angeläget problem att komma till rätta med.

  14. Jan-Erik Vahlström

    Jag kan för mitt liv inte förstå det som du skriver att jobbskattereformen är en rättvisereform. på vilket sätt menar du då att den är rättvis? Är det rättvist att dom som råkar ha ett jobb ska få en skattesänkning medan stora grupper inte kan komma i åtnjutande av det utan istället många har fått kraftiga försämringar.Det kan nämnas arbetslösa, sjuka, pensionärer m.fl. Mycket mer skulle kunna skrivas om det, men med detta vill jag ha sagt att jobbskattereformen är nog den mest orättvisa reform som genomförts under mycket lång tid.

  15. Nicklas Sandström

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2011-12-31 17:09)
    Största orättvisan går mellan de som har och inte har ett jobb. Jobbskatteavdraget har skapat fler jobb och gjort det mer lönsamt att arbeta. Fortfarande finns det fortfarande finns mycket kvar att göra för att få fler tillbaka till arbetsmarknaden och skapa fler jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.