Fler alternativ för den jobbsökanden

Regeringen har beslutat om en ny proposition som ger en större mångfald av leverantörer i Arbetsförmedlingens verksamhet. Vid sidan av den offentliga arbetsförmedlingen har det sedan länge funnits alternativa aktörer. Dessa har en viktig uppgift för att minska utanförskapet och att det är nödvändigt att använda även andra kontaktnät och arbetsformer än de den offentliga arbetsförmedlingen har.

 
Regeringen har beslutat om en proposition med förslag om en ny lag om valfrihet som bidrar till större mångfald av leverantörer i Arbetsförmedlingens verksamhet och som förbättrar möjligheten för små och medelstora att leverera tjänster till Arbetsförmedlingen. Det ger också ökade möjligheter att erbjuda individanpassade tjänster.
 
Kompletterande aktörer i form av jobbcoachning har även visat sig vara framgångsrika. Arbetsförmedlingens granskning av de externa jobbcoacherna visar att fler än hälften av de arbetssökande anser att det i hög grad har ökat deras chanser att få ett arbete. Resultatet från Arbetsförmedlingens granskning visar även att 24 procent har fått arbete 14 dagar efter avslutad jobbcoachning.
 
Med det här förslaget breddas antalet aktörer som kan jobba för att skaffa fram fler jobb och för den enskilde arbetsstökande finns det fler aktörer som kan jobba med att ordna jobb.   
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Andreas

    Det där med att 24 % fått jobb efter hjälp från jobbcoach är en riktigt ordentlig överdrift. Dels är motsvarande siffra för de som bara fått hjälp av Arbetsförmedlingen 22 %, dvs. en minimal skillnad. Dels definieras ”jobb” i detta sammanhang som 8 timmars arbete per vecka, dvs. knappast något man kan överleva på. Se exempelvis: http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/04/april-29-2010-1-av-20-far-jobb-med.html

    Som så många andra privatiseringsreformer leder även denna till att skattepengar hamnar i fickorna på ”entreprenörer” istället för att ge jobb. Men det är väl också det som är syftet.

  2. Peter Wolff

    Missförstånd mellan Arbetsförmedlingen och Media?
    Riksdag och departement påstår:
    ”Från i sommar får arbetslösa själva bestämma om de ska ha hjälp av Arbetsförmedlingen eller privata jobbcoacher när de söker jobb.” Enligt AF måste en ny upphandling ske. Någon sådan verkar inte vara planerad. Övriga privata jobbcoacher följer den gamla upphandlingen.
    I praktiken ingen ökad valfrihet för den arbetssökande, i vart fall inte den här sommaren.
    Enligt AF kommer de de nya aktörerna benämnas ”lotsar”.
    Man har inte gått ut med någon ny upphandlingsomgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.