Sjukförsäkringen kan alltid bli bättre

Såhär på söndag förmiddag känns det skönt att summera ihop en intensiv arbetsvecka. Har bland annat varit i Stockholm två dagar på Ordförandedag med SKL, Europaforum i Lycksele och länsförbundsstämma med Moderaterna i Skellefteå. Har under veckan blivit vald till SKL beredning för Primärvård och äldreomsorg samt blivit invald i Moderaternas länsförbundsstyrelse på ett ordinarie mandat. Känns verkligen jättekul med de nya förtroendeuppdrag som jag fått.

 
Under veckan har debatten om sjukförsäkringen blossat upp igen efter det att 108 läkare skrev på SvD brännpunkt om problem som de sett i rådande system. Egentligen är jag inte förvånad att nya eller alternativt gamla problem identifieras. Något som behöver påpekas är att trots kritiken är det 98 procent av alla som begär ersättning av Försäkringskassan som får exakt den sjukpenning som de begär.
 
Alla system som konstrueras för att passa alla är per definition inte individuellt anpassat. Alltså kommer det alltid att finnas problem som uppstår och behöver rättas till. Något som även Alliansregeringen varit tydlig med att de kommer att göra. Något som är bra.  
 
Sett till innan förändringen och förbättringen som skett med sjukförsäkringen har är hälften så många är borta från jobbet hälften så länge jämfört med tidigare. Allt färre ställs utanför arbetsmarknaden.
 
Några saker som rör svårt sjuka kan vara bra att känna till:
 
• Den som är allvarligt sjuk och har till exempel cancer kan när som helst ansöka om och få sjukpenning utan tidsbegränsning. Den som vårdas på sjukhus eller lider av svår psykisk sjukdom kan slippa utförsäkring trots att samtliga sjukpenningdagar använts.
 
• För den som har varaktigt nedsatt arbetsförmåga finns alltid möjligheten till permanent sjukersättning (förtidspension).
 
• Den som gått igenom hela rehabiliteringskedjans 914 dagar och inte omfattas av något av undantagen erbjuds en arbetslivsintroduktion, en individualiserad möjlighet att se om det finns några möjligheter att utföra några uppgifter. Om arbetsförmågan även därefter är nedsatt har man åter rätt till sjukpenning.
 
Det mest omänskliga med det system som fanns förr var att unga människor kunde få en livslång utstämpling utan någon chans tillbaka. Alla som kan och vill har nu en chans att få komma tillbaka till arbetsmarknaden. Så var det inte förr. Alla de som har återvänt till arbetsmarknaden från att ha varit förtidspensionärer är ett tydligt bevis på att det finns människor som kan och vill. Det sämsta som skulle hända är att återgå till det system som varit.
Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Nisse

    Förändringar i sjukförsäkringssystemet har betytt att läkarnas omnipotens vad gäller bedömning av arbetsförmåga har satts ur spel, vilket naturligtvis leder till stor frustration i yrkesgruppen. Naturligtvis är det bäst att alla får rätt stöd i sin livssituation och att alla som kan, fär möjlighet till arbete.

  2. Krister Klermalm

    Att allt färre ställs utanför arbetsmarknaden är ett förbaskad statistisk ren lögn. Ni räknar med alla Fas3.are i statistiken som egentligen inte är några riktiga faktiska jobb. Det är den paramentern ni ska räkna på utanförskapet på arbetsmarknaden. Alla arbetsvilliga tar sitt ansvar till sin egna försörjning, då är inte Fas3-jobben det rätta vägen att välja.

    Ulf Kristersson har inte riktigt förstått allvaret där han står och vad han vill i förhållande till hur verkliga livet är för de drabbade av eran sjukreform.
    Det uppenbara är att människor som lever i verkligheten av socialförsäkringen, och dessa som känner dem mest som deras läkare gör, har inte ni tagit er till, inte ens remissinstansernas förutseende i vad som skulle ske, allvarett och varit lyhörda på dessa drabbade av sjukreformen.

    Ert oansvariga blundande är rättsäkerhetsbrott som ni för eran ståndpunkt att inte snabba på en förändring såsom ni till varje pris gjorde för att ivrigt vill genomföra sjukreformen. Nä, en ren slapphet i attityden till detta är vad ni nu gör.

    Svaren till de två närmast existentiella frågorna är i klar text:
    Vem ska förväntas försöka försörja sig själv?
    – Arbetsvilliga ska i sin bästa arbetsförmåga och kunnande vill försörja sig själv.
    – Oavsett vilka funktioner du har ska du kunna arbete med rätta hjälpmedlen på din arbetsplats.
    – Oavsett vilken anställningsform du har ska du har rätt till human träglig trygghetssystem.

    Och vem ska vi försörja gemensamt?
    – Alla med utan som helst har arbetsförmåga att kunna tillföra på arbetsmarknaden.
    – Alla föräldralediga under en valfri tid med rätt till kompetens utveckling under tiden.
    – Alla inom omsorg och vård-behov har rätt till ett träglig livskvalité tillvaro av frihet.

  3. Krister Klermalm

    Ingen av de drabbade har blivit hjälpt av ert kåta prestigefulla mantrat med sjukreformen och arbetslinjen. Ni går i djupa spår och ser inte sanningenshalten av verkligheten bakom argumenten.
    De drabbade har blivit skrämda med eran politik och sjukas oro är befogade att bli behandlade på samma sätt som de drabbade.

    • Den allvarlig sjuke blir nekad på sin ansökan av FK läkarens följande av era direktiv där tidsbegränsning råder även för canscr sjuke. Annars har det inte uppstått artiklar om det.
    Den sjukhusvårdade eller de nsom har svår psykisk sjukdom blir ändå utförsäkad trots att samtliga sjukpenningdagar använts. Dessutom kräva att anmälas sig till AF dagen efter njuroperationen.

    • Möjligheten finns alltid där dock ges sällan där det faktum gör det. Det finns personer med varaktigt nedsatt arbetsförmåga har fått sitt permanent sjukersättning (förtidspension) upphört tack vare att dem ska söka jobb på den öppna arbetsmarknaden. Även för dem som har haft tidsbegränsad hamnat utanför socialförsäkringen och förlorat mycket av inkomst på detta, att dessa har hamnat i försörjningsstöd. Här får börja ifrån lägra läge med utan SGI.
    Möjligheten finns alltid där dock ges sällan där det faktum gör det.

    • I just den här punkten som det verkligen brister och ger mest förlorad peng i plånboken som körs runt igenom hela rehabiliteringskedjans 914 dagar:
    – Den som gått igenom hela rehabiliteringskedjans 914 dagar och inte omfattas av något av undantagen erbjuds en arbetslivsintroduktion, en individualiserad möjlighet att se om det finns några möjligheter att utföra några uppgifter. Om arbetsförmågan även därefter är nedsatt har man åter rätt till sjukpenning.
    \ Med följden är att sjukpengen är lägre än den var ifrån början innan karusellen med rehabiliteringskedjan. Annars är det rätt att andra får fortsatt ersättning från sjukförsäkringen.

  4. Krister Klermalm

    Det är med era direktiv och reformer som har drivit fram det hårda pressen och ökade arbetsbelastning med besparings följder och snabba instruktionen med det nya på FK. Utan någon som helst tanken på det verkliga personal behovet genomförde ni till trots detta. Detta är verkligheten som ni inte vill erkänna och ge någon upprättelse för dem sjuke och äldre eller personalen.

    Med ökade sjukhet bland befolkningen skapar belastning inom vården som även jag har märkt på mitt Lassarett här i Lycksele. Min personlige läkare har fått ökade arbetsbelastning att han inte hinner ned intygen som patienterna behöver vid anställningar eller till olika instanser inom socialförsäkringssytemet. Här förvärras också medföljd av detta ni har drivit fram för politik till nu.

    Ni själva tar inte seriöst på rättsäkerheten när ni driver eran politik på det sätt ni nu gör, här medför oseröist öppen politisk diskussion med befolkningen och de drabbade. Blåneka, inte så konstigt så blå i politiker ni är, faktumet ur verkligheten existeras framför era ögon på föraktfullt sätt.

    Med stora penseldrag har ni målat fram falska tavlor av fiktiva målningar som ni har skapat ur.
    Bakom orden: ”hälften så många är borta från jobbet hälften så länge jämfört med tidigare”; är att dem har fasas till andra former av sysselsättningar som inte är faktiska riktiga jobb och många fler har fått aktivitetsersättningar istället. Vilka räknar ni med i statistiken på allt färre ställs utanför arbetsmarknaden. Hur många av båda argumenten har hamnat i Fas3 och utnyttjas av både företag och kommuner där behovet att personal egentligen finns av riktiga jobb. Ge kommunerna då öka resurser till dessa anställningar inom offentliga sketorn istället för alla Fas3 jobben.
    Citatet – ”Alla som kan och vill har nu en chans att få komma tillbaka till arbetsmarknaden”. Håller alltså inte.

  5. Krister Klermalm

    De så kallade ”återvändarna” bevisar också att många faktiskt hamnar vidare till Fas3 som är bottenlöst tillvaro utan återhämtning därifrån till ett faktiskt riktig jobb.
    Att alla de som har återvänt till arbetsmarknaden från att ha varit förtidspensionärer visar inte ett bevis på att det finns människor som kan och vill har fått riktiga jobb utan i Fas3 och andra luftarbeten samt fler går på försörjningsstöd bland dem som har ärtten till Försäkringskassans ersättningar och sjukpenning.

    I radions P1 framträde en ung man vars tillfälliga sjukersättning efter en hjärnskada för fem år sedan gått ut. Han anses för frisk för sjukersättning, för sjuk för att jobba och får inte försörjningsstöd eftersom han bor i en bostadsrätt som hans mamma har betalat.
    Här visar den hålighet som finns i vårt socialförsäkringssystem som jag själv har påtalat om i mina egna blogg artiklar och återkommande kommentarer i andras bloggar. Vad då frihet och valfrihet i välfärdstatens välutbyggda försäkringssytem. Bull shit!!

    Tidigare i år kallade Kristersson ökningen av unga förtidspensionärer (eller egentligen, unga med aktivitetsersättning) för ”politisk katastrof” (SvD 26/1). Gruppen ökade med nära 50 procent under Alliansens första fyra år vid makten. Utvecklingen har dock sett ut så här i 30 år. 1990 förtidspensionerades 1500 unga, år 2006 åkte antalet upp i 4500 och förra året 6700 stycken.
    Så ingen av er bådas politik kring detta har inte fungerats. Dax för nykonstruktion av socialförsäkringssystemet ifrån grunden sämsta är att behålla vårt välutbyggda ihåliga välfärdssystem. Jag vill inte att vi återgå till det system som varit eller har dagens sjukreform kvar.

    Vi ska konstruera hela välfärdssytemet ifrån börja att bygga bort håligheter med nytta material där största möjliga gemesamma nämnare är trygghet och självständig frihet såsom valfrihet passar för alla i olika skeenden och tillvaron var än vi befinner oss i utan byråkratisk mangel av månader.

  6. Krister Klermalm

    Ert lappande är inte lösningen till problemen och räcker inte alls till att rätta till dessa håligheter samt bristerna som det finns idag som gör folket sjukare än tidigare innan dessa hamnar i socialförsäkringssytemet.
    Jag har levt med Sveriges och bland världens missgynnande trygghetssytem oavsett vilken regering har suttit allt sedan jag gick ut gymnasiet. Med andra ord så är både det röda eller det blås sjukreformerna inte dem mest flexibla och fria trygghetssystem jag är ute efter. Sverige har bland dem mest ihåliga omfattande trygghetssystem är mer sanning än du kan erkänna detta för din prestige kåta politiska mantra.
    Att ni jobbar är näst föraktfulla påstående du kan komma med. Ni ville ju införa denna sjukförsäkring till vilket pris som helst utan att ha med remissinstansernas betänkanden som skulle ha gjort inte andras liv så skörd som det är idag. Nu det ska ses över gör ni det mest slapphänta attityden till för de drabbade av reformen. Tala om föruttelse politik ni för, ni är veka politiker som är rädd för ert bästa så ni fortsätter med att nervärdera andras liv.
    För ni blundar och vänder ryggen bort för att inte känna skulden av all upplysning om verkliga livet är för många i Sverige idag. Jag är inte en stolt svensk som hyllar för att den svenska tillväxten sker på bekostnad på andras liv.
    Att ”det är 98 procent av alla som begär ersättning av Försäkringskassan som får exakt den sjukpenning som de begär”. Är inte trovärdig så länge dem som hade sjukpeng tidigare innan rehabliteringskejdan får inte det efteråt tack vare att FK:an har då gjort avslag till den trots den sjukes mående är detsamma före karusellen.

  7. Nicklas Sandström

    Svar till Nisse (2011-04-03 12:13)
    Har aldrig varit läkarnas uppgift att bedöma arbetsförmåga utan det är Försäkringskassan och arbetsförmedlingen att göra. På så sätt kan läkarna på bästa sätt bota och rehabilitera patienter. Håller med om att det bästa är självfallet att få bästa möjliga stöd i sin livssituation. Då är det oxå viktigt att från samhällets sida ge de verktyg som behövs för det och inte förhindra att människor ska kunna komma tillbaka.

  8. Nicklas Sandström

    Svar till Krister Klermalm (2011-04-03 13:12)
    Jag kan konstatera att det här en fråga som verkar engagera dig väldigt mycket då du ägnar så mycket tid att utveckla ditt resonemang. Jag kan faktiskt inte utläsa att du har något alternativt system som bättre kan hjälpa människor tillbaka. För jag antar att du inte vill gå tillbaka till det som har varit.

  9. Krister Klermalm

    Jag har förslag som ligger i linje med partiets (Mp) vilja med socialförsäkringssytemet. Att slå ihop arbetslöshetsförsäkringen med sjukförsäkringen till en enda försäkring däremellan. Dock önskar att även föräldraförsäkringen finns med i detta.

    Här ligger nära hands med det obligatoriska A-kassan med detta. Där är jag mycket kritisk till hur regelverken och lagarna kring det är uppbyggda. Det ska inte ta 9 månader med vräkningrisk av hyresvärden under tiden trots du har gett allt papper du behöver till besluten så är tredjepartern som oftast ställer till det av ekonomiska trångsmål.

    Även kring försörjningstödet vill jag förändra och det har funnits förslag i mina tidigare bloggartiklar om detta.

    Det är rätt jag vill inte återgå till det tidigare eller nuvarande form. Det är itne enbart konstruktionen som är felet. Utan även mäniskorna som jobbar med systemena om dagarna som inte gör sitt jobb.
    Varför ska det ta 9 månader innan du får A-kassan, trots du gjort allt du ska göra? Eller varför fixar den ena tjänstepersonalen direkt klart blir dagen efter medans den andra som seger i månader samt säger att det är bara det här som ska göras så är det klart. Flera månader senare säger samma sak om ett annat. Medan den första har gjort det till dagen efter?

    Varför ska den enskilda åka dit av skuld av olika slag för att tjänstepersonen inte gör sitt jobb och gör rätt för sig? Det här vill jag ändra på. Stärka individen rättsäkerhet som inte finns idag trots Sveriges underskrift av FNs mänskligarättigheter.

  10. Galen Pannan

    ”Har aldrig varit läkarnas uppgift att bedöma arbetsförmåga utan det är Försäkringskassan och arbetsförmedlingen att göra.”
    Skojar du eller? Såklart inte. Varför finns då läkarintyg? Möjligtvis för att beskriva patientens symtom- och sjukdomsbild, möjlighet till rehabilitering och framtida prognos. Vad ska vi med läkarintygen till om de inte tjänar något att avgöra om patienten är sjuk nog eller inte för arbete, då kan ni låta arbetsförmedlingen och försäkringskassan ta över det hela. Läkarna skulle säkert jubla över denna tidskrävande uppgift att skriva intyg som ni ändå trampar på och gärna erkänner som obetydlig.

    Skärpning. Försäkringskassans läkare bedömer gärna arbetsförmåga, utan att ha träffat någon(någonsin) personligen. Hur rimmar det med de läkare som ofta är specialister och som träffat patienten otaliga gånger?

    Det är självklart att läkare börjar reagera på er reform, den motsäger mycket av det vi vet idag om hälsa och ohälsa.

    Sedan säger jag lögnare till dina två första punkter i inlägget. Det är det här som det blir uppror mot. Svårt sjuka människor tvingas arbeta idag, likaså de med varaktig nedsättning och allvarligt psykiskt sjuka. Annars skulle det väl inte riktas kritik..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.