Hälsovalet i Västerbotten måste göras om

På Norrans debattplats skriver jag och riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter om att vårdvalet måste göras om. Här finns artikeln att läsa:
 
Hälsovalet i Västerbotten måste göras om
 
Införandet av vårdval har bidragit till att det i Västerbottens län tillkommit fem nya vårdcentraler, samtliga i regi av privata aktörer. Den blygsamma ökningen placerar Västerbotten i botten i jämförelse med andra landsting.
 
Det är glädjande för länsborna att de kan vara med och påverka utformningen av vården. Vad som däremot är bekymmersamt är de olika tolkningar mellan landstingen om vårdenheternas åtaganden och ekonomiska ersättning.
 
Syftet med reformen var att öka patientens valfrihet och att underlätta för vårdgivare att etablera sig i primärvården med offentlig ersättning. Som det nu är finns det stora regionala skillnader. Landstinget i Västerbotten har beslutat om ett stort åtagande för hälsocentralerna. Till exempel ska åtagandet inkludera barn- och mödrahälsovård, rehabilitering, hemsjukvård och medicinsk fotvård. Även om uppdraget i sig är för stort hade det varit gott nog om ersättningen speglade detta åtagande. Så är inte fallet i det vänsterstyrda Västerbotten.
 
I en jämförelse med det Alliansledda Halland är skillnaden i ersättning drygt 780 kronor per patient. Enligt Socialstyrelsens slutredovisning om ”Införandet av vårdval i primärvården” har Hallands vårdenheter inte mödrahälsovård som åtagande. Förutsättningarna hade varit betydligt bättre och annorlunda om det hade varit en annan majoritet i länet. I Allians för Västerbottens förslag till budget finns 45 miljoner kronor mer avsatt till primärvården än vad den vänsterstyrda majoriteten har.
Nackdelen med den friheten som landstingen har är en skev ekonomisk ersättning och en differentierad tolkning av vad som ingår i primärvårdens åtagande. Det vore önskvärt med en samverkan kring begreppen och en definition av primärvården att enas kring. Ersättningssystemet bör även vara konkurrensneutralt och ges till alla vårdgivare, privata som offentliga, på samma villkor.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
riksdagsledamot för Västerbotten
 
Nicklas Sandström (M)
oppositionsråd, Västerbottens läns landsting
 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Galen Pannan

    Ja, det är för väl att vårdvalet finns just nu. Annars hade Galen Pannan inte kunnat byta bort den värdelösa privata vårdcentral denna gick till först. Jag skriver med ett leende för jag förstår inte tanken bakom vårdvalet alls. Privata aktörer ska väl ha samma krav just för att de ska kunna bidra med samma vård som alla andra? Jag tycker mest att det verkar vara slöseri med pengar, men så förstår inte Galen Pannan vitsen med tanken heller.

    Har ni gjort någon enkät i Västerbotten om vård, hur nöjda patienterna är på de olika vårdcentralerna? Det kanske skulle säga mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.