Bra debatt om jämlik vård på landstingsfullmäktige
Idag och i morgon går landstingsfullmäktige för Västerbottens läns landsting av stapeln. Har under förmiddagen haft en interpellationsdebatt med landstingets vänsterpartistiska landstingsråd Maria Grip (V) om det skulle finnas längre väntetider till operation för låginkomsttagare. I en kommande avhandling gjord från Linköpings universitet som studerat detta fenomen i Östergötlands landsting så visade det sig att den tredjedel som tjänade minst fick i snitt vänta 34 procent längre jämfört med den tredjedel som tjänade mest när det gällde allmänkirurgisk operation. Motsvarande siffra för ortopedi var 27 procent. Det är givetvis helt oacceptabelt. Det är viktigt att inte plånboken inte styr vilka som får vård utan den som har störst behov.
Min interpellation löd så här:
Längre väntetider till operation för låginkomsttagare?
I en kommande avhandling från Linköpings universitet visas att det finns ett samband mellan den tid som en patient får vänta på operation och hennes/hans inkomst. Undersökningen som utfördes på landstinget i Östergötland visade att kötider till operationer inom specialiteterna allmän kirurgi, gynekologi, ortopedi, urologi, ögonsjukvård och hjärta-/kärl operationer var intimt sammankopplade med inkomstens storlek.
En tolkning, som presenteras, är att de patienterna med hög disponibel inkomst oftast har en bättre utbildning. Detta gör att man kanske bättre förstår hur vården fungerar och kan påverka sin plats i operationskön.
Mina frågor till jämställdhetslandstingsrådet Maria Grip (V) är:
- Finns det ett samband även i Västerbottens läns landsting mellan låga inkomster och kötid för operation?
- Om så är fallet, vilken strategi har Västerbottens läns landsting för att motverka en sådan diskriminering?
Nicklas Sandström
Oppositionslandstingsråd (M)
Senaste kommentarerna