Akutsjukvård och samtal om döden

 

Idag har jag varit på verksamhetsbesök på akutsjukvården i Västerbotten och på avancerad hemsjukvård. Akutsjukvården i länet har 285 medarbetare och innehåller verksamheter som själva akuten men även ambulansverksamheten, akutmedicinskt centrum och sjukvårdsupplysningen (1177).
 
Är oerhört centralt att akutsjukvården fungerar väl då det är för många patienter vägen in till sjukhuset. Därför kändes det mycket lovvärt att verksamheten har som mål att erbjuda den bästa akutsjukvården i landet. Efter mitt besök så känner jag att det inte kommer att bli en allt för stor utmaning.
 
Mitt andra besök på verksamheten för avancerad hemsjukvård. De erbjuder runt 100-120 stycken patienter årligen pallitaitv vård i hemmet. En vårdform som är uppskattat hos många och fungerar som ett mycket bra komplement till att patienten annars skulle ha en vårdavdelning på sjukhuset. Mycket av samtalet med verksamhetsföreträdarna kom att handla om synen på döden och den vård som finns i samband med livets slutskede. Många gånger är vårdapparaten inställd på maximal vård och inte optimal vård för ändamålet. En frågeställning som blir central är när det inte är läge att göra en operation på en patient som är i livets slutskede som förvisso skulle bota åkomman men skulle göra de sista månaderna i livet betydligt sämre än utan operationen. Den palliativa vården gav många intressanta tankeställare och det kändes mycket kul att Västerbotten läns landsting är långt framme inom det här område jämfört med andra.

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.