Verksamhetsbesök på BUP och psykiatrin

 

Bilden är fotad från den slutna vårdavdelningen på BUP.

I onsdags förra veckan besökte jag BUP (Barn- och ungdomspsykiatri) samt fick en rundvandring på psykiatrins avdelningar på NUS. Psykiatrin är i många avseenden annorlunda mot mycket annan sjukvård då det inte handlar om att laga eller fixa något på kroppen utan processer för bättre välmående. Många gånger görs det inte med ett ingrepp och sedan får patienten åka hem.
 
BUP:s arbete mot barn under 18 år handlar om att uppmärksamma, bota, lindra och förebygga psykiska symptom och kriser som hindrar personlig utveckling och mognad. Ett mycket tufft arbete som jag tycker de verkar göra på ett mycket bra sätt. Den avdelning som jag besökte på NUS har slutenvård så det är rätt långtgående sjukdomstillstånd som vårdas där.
 
Har förvisso besökt psykiatrin tidigare men då var det mer beskrivande om all verksamhet. I går fick jag gå runt på de flesta avdelningarna. En rundvandring som var mycket givande då jag fick en mycket bättre överblick över det arbete som sker. Psykiatrin har en stor bland av olika patientgrupper, allt från de som är 18 år och äldre till multisjuka äldre med psykiska diagnoser men även de som kommer in på psykiatrins akutavdelning. Inom psykiatrin finns även Rättspsykiatrin som samarbetar med Kriminalvården. Där vårdas de som är dömda till psykiatrisk vård. De gör även rättspsykiatriska undersökningar. Varje år görs cirka 37 rättspsykiatriska undersökningar beträffande häktade personer och minst 10 sådana undersökningar beträffande icke häktade personer. Dessutom utförs ett icke preciserat antal mindre s.k. § 7-undersökningar åt domstolarna i upptagningsområdet.
 
Hade en mycket givande och lärorik eftermiddag. Området är otroligt stort och svårt där det inte finns några lätta lösningar. Sen skiljer sig även psykiatrin sig mycket den somatiska vården som man ibland glömmer.
 
 
 
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.