Moderaterna ifrågasätter landstinget diskriminering mot lesbiska par

Pressmeddelande 2011-08-05:

 
Moderaterna ifrågasätter landstinget diskriminering mot lesbiska par
 
I en interpellation till landstingsfullmäktige ifrågasätter oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) och landstingsledamoten Andreas Löwenhöök (M) den diskriminering som landstinget i Västerbotten har mot samkönade par som vänder sig till vården för assisterad befruktning.
 
Moderaterna har via RFSU:s (Riksförbundet för Sexuell Upplysning) rapport Sverigebarometern 2011 blivit uppmärksam på att Västerbotten diskriminerar samkönade par som vänder sig till vården för assisterad befruktning i jämförelse med olikkönade par. I Västerbotten får lesbiska par bekosta insemination själva till en kostnad av cirka 12 000 kr per försök, medan heterosexuella par får hjälp med tre försök, upp till att kvinnan är 37 år, till vanlig patientavgift på 300 kr.
 
– Detta vänder vi oss mot. Vi moderater har målsättning att sjukvården ska bli jämlik. Det ska finnas en god och solidariskt finansierad sjukvård för alla. Det ska inte spela någon roll vem man är, var man bor eller om man har lite eller mycket pengar, säger Andreas Löwenhöök.
 
Frågan kommer nu upp på nästa landstingsfullmäktige och det moderata oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström säger att han kommer att ta frågan vidare.
 
– Jag kommer att lyfta den här frågan med de andra landstingsledningarna i de fyra nordligaste länen för att skapa en likvärdighet över hela Norrland, säger Nicklas Sandström i en kommentar.
 
 
För frågor eller ytterligare kommentarer, vänligen kontakta:
 
Nicklas Sandström (M)
Landstingsråd
070-254 45 15
 
Andreas Löwenhöök (M)
Ledamot i landstingsfullmäktige
070-307 53 45
 
 
Interpellationen i sin helhet:
 
Lika rätt till assisterad befruktning
Sedan 2005 kan kvinnor som lever i samkönade förhållanden ges assisterad befruktning inom den svenska sjukvården. Det är upp till respektive landsting eller region att besluta om vilka avgifter och regler som ska gälla. Detta har föranlett att avgifter och regler, som till exempel antalet försök, ålder och möjligheten till syskonbehandling, idag ser mycket olika ut runt om i landet.
 
Inom många landsting finns det också en diskriminering mot samkönade par i förhållande till olikkönade par. I till exempel Västerbotten och Västernorrland får lesbiska par bekosta insemination själva till en kostnad av cirka 12 000 kr per försök, medan heterosexuella par får hjälp med tre försök, upp till att kvinnan är 37 år, till vanlig patientavgift på 300 kr. I Jämtland får alla par finansiera insemination själv och i Norrbotten får alla par hjälp med tre försök till vanlig patientavgift på 270 kr.
 
Västerbottens läns landstings diskriminering mot samkönade par som vänder sig till sjukvården för assisterad befruktning ser vi som ett problem. Moderaterna har som målsättning att sjukvården ska bli jämlik. Det ska finnas en god och solidariskt finansierad sjukvård för alla. Vi anser att alla Sveriges invånare ska ha rätt till lika bra sjukvård. Det ska inte spela någon roll vem man är, var man bor eller om man har lite eller mycket pengar.
 
 
Med anledning av ovanstående har vi följande fråga till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S):
 
               Ser du diskrimineringen som samkönade par som vänder sig till sjukvården för assisterad befruktning som ett problem?
 
               Kommer du att vita några åtgärder för att Västerbottens läns landsting ska få avgifter och regelverk för assisterad befruktning som inte diskriminerar samkönade par?
 
               Kommer du att arbeta för en harmoniering av avgifter och regelverk för assisterad befruktning i den norra sjukvårdsregionen?
 
 
 
Huvudinterpellant:
 
 
 
Nicklas Sandström, (M)                                Andreas Löwenhöök, (M)
Oppositionslandstingsråd                             Ledamot i landstingsfullmäktige

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Nisse

    Vad m i Västerbotten svångt i frågan om homosexuellas rättigheter! Och varför drivs inte frågan om homosexuellas rätt till barn och konstgjord befruktning? Att ha och få barn kan aldrig ses som en rättighet och skattemedlen ska riktas mot sjuka och funktionshindrade, inte till lyxkonsumtion.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Nisse (2011-08-09 12:49)
    Nej, att få/skaffa barn är ingen rättighet. Däremot finns det i dagens regelverk en tydlig diskriminering gentemot samkönade pars möjligheter att få IVF-behandling. Det är den diskrimineringen som vi vill ta bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.