Positivt med fler platser till läkar- och sjuksköterskeutbildningen

I går presenterade Regeringen en ny satsning på fler utbildningsplatser till läkare, tandläkare, sjuksköterska och specialistsjuksköterskor. I kombination av att det har under lång tid utbildats för få läkare och sjuksköterskor med en allt åldrade befolkning är behovet redan idag stort på mer personal inom vården. Platserna kommer att fördelas mellan de sju universitet som idag har utbildningarna, så Umeå universitet kommer då att bli en av de orterna. Men mer detaljer om hur många fler platser kommer säkert inom de närmaste dagarna.
 
Sammanfattningsvis så föreslås det i budgetpropositionen att:
  • Läkarutbildningen byggs ut med 50 nybörjarplatser 2012 och ytterligare 250 nya platser planeras i kommande budgetpropositioner. Med den ökningen kommer läkarutbildningen att ha ökat med 60 procent sedan 2006.
  • Sjuksköterskeutbildningen de kommande åren bör öka till 700 fler nybörjarplatser per år.
  • Specialistsjuksköterskeutbildningen byggs ut med 100 nybörjarplatser 2012.
  • Tandläkarutbildningen byggs ut med 12 nybörjarplatser 2012 och ytterligare 40 platser planeras kommande år.
Det är glädjande att Alliansregeringen tar ansvar för tillskapa en god framtida vård. Nu gäller det att landstingen tar ansvar. Dels behövs det ständigt jobbas med att tillse att det är en god utbildningsmiljö för alla studenter så att kvalitén i utbildningen blir så hög som möjligt samt så måste det tillskapa fler vidareutbildningsblock i form av fler AT/ST-platser. I Alliansens budgetförslag fanns 30 miljoner mer till AT/ST-platser samt satsning på specialistsjuksköterskor.
 
 
 
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.