Fortsatt mycket ekonomiskt bekymmersamt för landstinget

 

Årliga resultat från 1992 och framåt. Notera att staplarna på slutet är vad som är planerat och det dessförinnan är faktiska utfall. 
 
I dagarna så börjar det preliminära bokslutet bli färdigt för landstinget. Årets resultat hamnar på ett minus på 186 miljoner vilket är 246 miljoner sämre än budgeterat. Nu innehåller det negativa resultatet flera engångsposter med främst uppskrivningen av pensionsskulden. Efter det med fler komponenter är justerat hamnar det justerade resultatet på 37 miljoner. Även det resultatet är sämre än vad det borde ha varit för att klara målsättningen om god ekonomisk hushållning.
 
Däremot det som är mest bekymmersamt är att sjukvårdsverksamheten dras med stora underskott. I år går den med 89 miljoner i underskott. Här finns det mest allvarligaste problemet som måste åtgärdas. Nu har det förvisso vidtagits åtgärder men det återstår att se om det är tillräckligt.
 
Så här har underskottet för sjukvårdsverksamheten sett ut de senaste åren:
 
2005                                    + 10 miljoner kronor
2006                                    – 164
2007                                    – 92
2008                                    – 55
2009                                    – 60
2010                                    – 143
2011                                    –   89
Snitt                                     – 80-90 miljoner kronor
 
Sammanfattningsvis fortsätter de ekonomiska problemen för landstinget och problemen avtar inte kommande år utan är kraftigt växande. Alltså inget nytt kring landstingets ekonomi men sen så har Socialdemokratin styrt i över 20 år.
 
 

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Varför inte höjja skatten för dom som har fått jobbskatteavdragen? Om staten istället för dessa jobbskatteavdrag hade stöttat landstingen så hade problemet varit löst. Ta med dig det förslaget till din chef, från en politisk vilde.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-02-02 14:22)
    Då människors köpkraft minskar leder det till att konsumtionen minskar därmed även tillväxten. När tillväxten minskar så minskar landstingens skatteintäkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.