Problematiskt att landstingets prioriteringsarbete inte har kommunicerats

I dagens VK finns det en stor artikel om en drabbad patient som nåtts av beskedet att dennes åkomma inte längre kommer att behandlas inom ramen för det allmänna åtagande för sjukvård. Detta efter prioriteringsbeslut tagna vid landstingets första prioriteringsarbete år 2008. Sedan dess har det genomförts ytterligare en genomgång där vi i politisk enighet tog betydligt tuffare beslut än vid första omgången.

 
Priorabetet handlar mycket kortfattat om att omfördela sjukvårdens resurser från sådant som gör liten eller ingen nytta för patienten till sådant som kan ge större nytta. Totalt vid senaste omgången kunde detta arbete frigöra 52 miljoner till nya mediciner och behandlingar.
 
Det som är mycket problematiskt är då landstinget varken internt eller extern mot befolkningen verkar ha kommunicerat detta. En av de ansvariga tjänstemännen säger ärligt att inte har hunnits med då varit så mycket arbete med sparpaketet.
 
Detta är bekymmersamt av många olika anledningar. Främst för de patienter som får information om att det de blivit lovade inte längre erbjuds. Till det finns det ännu ett bekymmersamt problem att i de senaste besparningarna ska 15 000 läkarbesök flyttas över från sjukhusen till primärvården. Detta ska kunna rymmas om utprioarbetet är slutfört. Tydligen är detta inte ens påbörjat. Primärvården kommer gå att gå ett riktigt tufft år till mötes!

 

Läs mer om prioriteringsarbetet från landstingets hemsida här.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.