Bristen på specialistsjuksköterskor

Personalförsörjningen är den största strategiska frågan för Västerbottens läns landsting för att säkra vård för västerbottningen och norra regionens invånare. Den höga medelåldern hos många av landstingets medarbetare i kombination med en allt äldre befolkning kommer att öka trycket på sjukvården.

Bristen på specialistsjuksköterskor är redan ett stort problem i många verksamheter. Landstinget har dessutom ett universitetssjukhus som ska svara för den högspecialiserade vården i hela norra regionen. Detta ställer givetvis krav på personal med hög kompetens. Personalens kunskap är patienternas vårdkvalité. Det handlar givetvis inte bara om rekrytering utan även om att behålla den kompetenta personalen genom att vara en god arbetsgivare.

Landstingets medarbetare är den viktigaste resursen vi har. Landstinget måste se till att tillvarata på deras kompetens och ständigt erbjuda möjligheter för vidareutbildning, På senare år har antalet specialistsjuksköterskor minskat, något som är väldigt oroande. I Västerbottens läns landsting är det knappt 50 procent som har en specialistutbildning. Att det råder så stor brist på sjuksköterskor hotar såväl verksamheter och patientsäkerheten. Patienter har rätt att känna sig trygga och omhändertagna. En specialistkompetens medför bättre vårdutnyttjande, välbefinnande, symptomminskning och högre överlevnad. Från Moderaterna och Alliansen satsas på att prioritera specialistutbildningen för sjuksköterskor.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.