Rimligt med rökstopp vid operation

 

 
I dag skriver en rad olika läkarföreningar som företrädare opererande specialiteter på DN debatt om att införa rökstopp vid operation. Främsta orsaken till att införa ett rökstopp är att det minskar risken för komplikationer som infektion, sårläkningsstörning och blodpropp med 50 procent. En av de viktigaste åtgärdbara riskfaktorerna för komplikation efter operation är rökning. Rökare drabbas av dubbelt så många komplikationer efter operation jämfört med ickerökare. Ortopedavdelningen på NUS har länge drivit denna kampanj framgångsrikt vilket känns kul att det nu nationellt råder samsyn bland ansvariga läkarna kring rökstopp.
 
Fakta talar sitt mycket tydliga språk att rökning och operation innebär stora risker vilket då innebär stora risker för den enskilda patienten men sen finns det även en samhällsekonomisk sida av det hela. Att behöva ligga inne extra på sjukhus och eventuellt behöva göra om operationer är mycket dyrt och onödigt. Jag har inga problem att politiskt stå upp för att införa rökstopp för operationer som inte är livshotande eller trängande fall (precis som artikelförfattarna lyfter fram).

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. KA

    Utgår då ifrån att jag som rökare slipper landstingsskatten eftersom jag stängs ute från den svenska sjukvården och därigenom får köpa min sjukvård privat istället.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till KA (2013-02-04 08:53)
    Du får ju vård i vilket fall. Som skattebetalare och patient är det väl dumt att göra operationer i onödan då det är så stor risk för komplikationer då man röker?

  3. KA

    Klart det är dumt med onödiga operationer, men att utestängas från operationer för att jag är rökare känns helt makabert så länge jag betalar skatt och rökning är tillåtet i Sverige.
    Det är ju inte så att alla får svåra komplikationer pga rökning.
    Jag har rökt i många år och skulle förstås helst vela vara utan det beroendet, men inte lyckats. Jag har opererats ett par gånger utan problem.
    Ska rökares tillgång till sjukvård begränsas vore det väl mer reko att ni förbjuder tobak i Sverige. Vad tror du uteblivna operationer tex kan leda till när det gäller människors förmåga till fortsatt jobb och egen försörjning?
    Stryp kostnader i ena änden och låt det pysa ut på andra sidan!

  4. Nicklas Sandström

    Svar till KA (2013-02-04 19:12)
    Finns trots allt en stor vinst med att använda våra gemensamma skattepengar på bästa möjliga sätt. Om 50 procent av de operationer som sker av patienter som röker där det uppstår komplikationer känns det som om det skapar både lidande för patienter och kostar onödiga pengar.

    Något som jag skulle kunna lyfta fram tydligare är att det erbjuds rökavvänjning genom landstinget att samt det är något som de läkare som skrev artikeln betonar att så bör ske.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.