Tuff och bra TV-debatt

Igår var det den stora tv-debatten inför folkomröstningen som Västerbottensnytt arrangerade igår på Medborgarhuset i Lycksele. Jag har svårt att recensera min egen insats men jag tyckte ändå att debatten klargjorde skiljelinjerna mellan ja och nej i folkomröstningen på ett bra sätt. På nej-sidan fortsatte Socialdemokraterna och Miljöpartiet att försvara nedmonteringen av vården i länet. En politik som innebär minskat akutvård, fler akutbilar istället för ambulanser och fortsatta försämringar.

 

På Ja-sidan ville jag och min meddebattant från Folkinitiativet Sören Granberg att beskriva vad dessa försämringar av sjukvården och den minskade tryggheten på berörda orter har betytt för befolkningen. Vi har fört fram att den besparing som åstadkommits betyder oerhört små pengar sett till hela landstingets budget. Att rösta ja är att rösta för en trygg, jämlik och rättvis sjukvård i hela länet.

 

Du har möjlighet att se debatten igen genom Västerbottensnytts hemsida och bilda dig en egen uppfattning.

Etiketter: , , ,

En kommentar

 1. Christina Böke Bergman

  Som du skriver innebär i själva verket den SAMVERKAN med kommunerna, som Peter Olofsson och miljöpartiet med näbbar och klor försöker hamra in i länsbornas huvuden EN ENORM FÖRSÄMRING av LÄNETS AKUTSJUKVÅRD. Tv-tittarna som lyssnade noggrant kan inte ha missat detta!
  Västerbottens län består till största delen av ett jättelikt glesbygdsområde där ambulanser, akutplatser och sjukstugor, liksom läkare (primärvårdsjourer) är omistliga.

  LAPPLAND, landskapet och SMYCKET i Västerbottens län och dess befolkning behandlas återigen som andra klassens medborgare. Det är något för historieskrivarna att bita i.
  Ett världsarv och ett kulturarv av långt större proportioner än kulturhuvudstadens. Det bor människor av kött och blod i Lappland som förtjänar en skärv från den rikes bord (pengarna är småpengar i en budget på närmare 9 miljarder). Det handlar om prioriteringar. Om människovärde.

  UTAN DEN KATASTROFHJÄLP SOM JUST AKUTSJUKVÅRDEN I DESS RÄTTA BEMÄRKELSE STÅR FÖR I LAPPLAND DÄR AVSTÅNDEN I SIG ÄR EN KATASTROF i en nödsituation kan vi inte ens tala om akutsjukvård överhuvudtaget!

  En av sjukstugornas viktigaste uppgifter är bl a att FÖRBEREDA EN PATIENT; t ex vid en svår blödning, inför en ofta mycket LÅNG OCH BESVÄRLIG TRANSPORT. Det kräver snarast möjliga tillgång till den mest ultimata hjälp som går att få.

  Tro inte att den bästa tänkbara hjälpen kan erbjudas där akutplatser, sjukstugor och primärvårdsjour och ambulanser m m är borttagna ur bilden! Vem tror det?

  Akutbilen ska i de flesta fall mötas av ambulansen och omlasta personen någonstans på skogen, i kylan (ja, scenariot är vardag) .Att sjukstugan i Dorotea förvandlats till en hälsocentral med kontorstider är ett motsvarande exempel på riktigt dålig sjukvårdsplanering i Västerbottens län.

  Nedläggningen av livsviktig akutsjukvård i länet gjordes den 31/12-2011. Jag är glad att människorna vaknade upp och insåg vad som var på gång. En ödeläggelse av inlandets akutsjukvård som döljs under det försåtliga begreppet SAMVERKAN!

  Hela den här folkomröstningen handlar om valet att antingen i HELA LÄNET ha tillgång till HÖG BEREDSKAP ELLER tvingas leva i OTRYGGHETEN som följer med LÅG BEREDSKAP ( allt FÄRRE AKUTPLATSER OCH AMBULANSER.)
  Landstingets ansvariga politiker har angett färdriktningen. Vi kan, oberoende av partitillhörighet, nu med ett rungande JA, kanske, få åka raka vägen till sjukstugan eller till specialistsjukhusen med ambulansen??
  RESULTATET av FOLKOMRÖSTNINGEN kommer lägga ribban på ett eller annat sätt.
  Vi medborgare är i händerna på politikerna, men vi kan genom folkinitiativet nu få säga vad vi tycker genom att HÖJA VÅR RÖST MED EN VALSEDEL I HANDEN!

  -JA!

  .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.