Projekt balans gav det avsedd effekt?

I går hade Västerbottensnytt ett intressant reportage om huruvida projekt balans gav avsedd effekt. Exemplet som lyfts fram är de ökade kostnaderna för utomlänsvården som ökat på ortopedkliniken då de inte klarar av vårdgarantin. En kostnad som fördubblats sedan förra året. En stor orsak till det är de vårdplatsreduceringar som skedde och annan tumult som uppstod då projekt balans skulle genomföras.

 

Någon fullständig kartläggning om sparpaketet gav avsedd effekt eller inte har inte presenterats åtgärd för åtgärd utan endast i väldigt svepande ordalag i en kort rapport som lämnades just innan förra landstingsdirektören gick vidare till andra uppdrag. Sett till ekonomin så har det inte blivit någon direkt balans i sjukvårdsbudgeten som fortsätter med kraftiga underskott såväl ifjol som prognosen för i år.

 

Mycket hade kunnat göras annorlunda, inte minst i förankringsarbetet i organisationen för att kunna ställa om till färre vårdplatser, mer förebyggande hälso- och sjukvård och förflyttning av sjukvård till lägre vårdnivåer. Att allt inte blev rätt ser vi ju inte om annat nu när majoriteten gör återställare på återställare av förslag som kommer ifrån Projekt balans.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Max Brantholm

  Läste tidigare i din blogg om något jag tycker var intressant. Infektioner och smitta utgjorde en stor kostnad för landstinget redovisade du.

  Självklart handlar det om hygien. Att sprita händer eller städa lokaler. Kanske också isolera smitthärdar. I många fall tidskrävande men nödvändigt.

  Att inte utsätta patienter för smitta borde följdaktligen också vara något som tillför i jakten på besparingar. Nu skjutsas patienter hit och dit i länet och utsätts även på det sättet för kostsamma smittorisker. Borde inte det tas med när man kalkylerar priset på inlandets vårdplatser?
  Nu har vi förvisso förstått att en vårdplats i Dorotea är 3 gånger mindre än en vårdplats i Lycksele tillexempel men ändå borde inte den kostsamma smittan ”isoleras” genom att inte skjutsa bakterier med olika färdmedel hit och dit i länet?

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Problemet med köra runt patienter är ett större problem på sjukhuset och i synnerhet på NUS som har högre vårdtyngd (sjukare patienter) som är mer känsliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.