Alliansen: Nytt styre krävs för en trygg och rättvis sjukvård i hela länet

Igår presenterade Alliansen en gemensam landstingsplan. En samlad politik för att adressera de utmaningar som finns för sjukvården i Västerbotten.

 

Västerbotten har en väl fungerande hälso- och sjukvård. Sjukvården i länet är delvis världsledande och de mediciniska resultaten är mycket goda. Som medborgare går det att känna sig trygg i att det finns tillgång till sjukvård i hela länet. Trots detta är det mycket som går att göra för att sjukvården ska utvecklas och bli mer trygg, rättvis och mer jämlik.

 

Vår omvärld upplever idag stora ekonomiska problem och dessa europeiska länder diskuterar därför åt­stramningar och nedskärningar i välfärden. Sverige är det enda land i Europa som kan fortsätta att göra välfärdsreformer. Alliansregeringen har skapat dessa goda förutsättningar genom en ansvarsfull ekonomisk politik och en utvecklad arbetslinje.

 

Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för att säkra hög kvalitet och god tillgänglighet. Sedan alli­ansen började styra landet har det satsat runt 30 miljarder kronor på välfärdens kärna samtidigt som låg- och medelinkomsttagare fått mer kvar av lönen efter skatt. Denna ansvarsfulla ekonomiska politik betyder för Västerbottens läns landsting att de samlade skatteintäkterna ökat med 21,3 procent och statsbidragen med 15,2 procent mellan perioden 2006-2013. Totalt handlar det om 1088 miljoner kronor i ökade resurstillskott.

 

Trots att förutsättningarna för Västerbotten blivit bättre med ett alliansstyrt Sverige så finns det mycket kvar att göra för att sjukvården ska bli bättre i det rödgrönt styrda Västerbotten.

Årsprognosen för i år är ett underskott på 91 miljoner. Ett annat bevis är misslyckandet med besparingar inom ramen för Projekt balans. Konsekvenser som orsakat att landstinget var det första landstinget någon­sin att genomföra en folkomröstning om länet ska ha en rättvis, jämlik och trygg sjukvård. En folkomröst­ning där Ja-linjen som Alliansen förespråkade vann en jordskredsseger med 90 procent stöd.

 

Alliansens förslag innebär kostnadsreduceringar på det som inte är direkt sjukvård, arbete för att minska vårdskador men framför allt en förändring i hur vården hänger ihop. Arbetet med att få vårdkedjor att funge­ra bättre, fokus på personalförsörjningen och en stärkt primärvård är de viktigaste delarna för att sjukvården kan bli mer kostnadseffektiv och ständigt förbättras. Tillgängligheten måste bli bättre. Samarbetet och sam­verkan med kommunerna måste förbättras. Antalet kvarliggande, färdigbehandlade patienter måste minska. Det behövs också en mer öppen organisation där all personal känner delaktighet.

Alliansen vill arbeta för att minska de vårdskador som sker i vården. Beräkningar visar på att vårdskador orsakar onödiga kostnader på runt 225 miljoner kronor. Alliansen föreslår att detta arbete intensifieras yt­terligare.

 

Överföringen av sjukhusvård till primärvård måste fortsätta. För att primärvården ska kunna möta dessa nya utmaningar.De fyra akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele kommer att återställas med Alliansens budgetförslag.

 

Landstinget ska vara en attraktiv arbetsgivare för redan anställda, för seniorer och för de som står inför ett yrkesval. Alliansen är övertygad om att många skulle orka jobba längre om landstinget har en god arbetsmiljö och en väl fungerande personalpolitik och dessutom skulle detta underlätta personalförsörjningen. Lands­tinget har idag en personalpolitik som inte uppmuntrar personal till att jobba kvar längre. Alliansen vill möjliggöra för dem som är över 65 år att genom kortare arbetstid eller ökad ekonomisk ersättning fortsätta sitt arbete. Landstinget har idag lägre kostnader när det gäller arbetsgivaravgifter för personal som är äldre än 65 år.

 

I den budget som Alliansen lägger tar vi gemensamt ansvar för att få en sjukvård som blir mer rättvis, trygg och jämlik. Den samlade bedömning som Alliansen gör i dagsläget är att det inte behövs en skattehöjning för att klara av detta. Om sjukvårdens kvalité sedan hotas kommer vi att ompröva behovet av en skattehöjning.

 

Mycket är bra men mycket kan också bli mycket bättre med ett nytt politiskt ledarskap. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som tar ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling. Till­sammans söker vi i Alliansen mandatet att ta över styret av landstinget vid valet nästa år.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.