Ryggkirurgi

I veckan besökte jag ortopedens ryggenhet för att lära mig mer om verksamheten. Inom ryggkirurgin har den medicinska utvecklingen gått framåt vilket gör att det går att förbättra tillståndet hos patienter på ett helt annat sätt idag än vad som gick förut. Ett exempel är att förut skulle patienten ha en korsett på sig i ett halvår eller ligga i en gipsvagga i flera veckor. Nu behövs inte det. Nu går det även att operera skolios-patienter och i synnerhet barn som gör att deras livskvalité kan förbättras oerhört. En av de tekniska utrustningarna som gjort det möjligt är en så kallad O-arm vilket är en portal röntgen som under operation kan ta 2D- och 3D-bilder.

 

NUS är en av få sjukhus som har den här utrustningen vilket gör att operatörerna här har förutsättningar att ligga i den medicinska utvecklingens framkant. Det var en minst sagt intressant dag där jag fick lära mig otroligt mycket och återigen blivit imponerad av allt arbete som varje dag sker inom sjukvården.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.