Besök på Vasa Centralsjukhus

I fredags var jag på besök i Vasa och på Centralsjukhuset för att prata samarbetsfrågor. Det var en väldigt bra träff som jag hoppas kommer att leda till konkreta resultat i framtiden. Under min vistelse fick jag även möjlighet att ta del av en av Vasa sjukhus nya byggnationer där de förlagt en ny akut samt nya operationsutrymmen för planerad sjukvård samt en hel del annat. Det var väldigt intressant att se hur de löst en rad olika frågor kring vårdflöden och patientlogistik i den nya byggnaden.

 

Även om det till största delen var mest likheter mellan svensk och finsk sjukvård så fanns det en del skillnader. Det som personalen lyfte fram själva utifrån att jobbat i Sverige och i Finland var att i Sverige var man bättre på att jobba i team mellan de olika yrkesrollerna. Däremot så tyckte de IT-systemen fungerade bättre hos dem samt att det var mindre byråkrati och en högre grad av självbestämmande på enheterna än i Sverige. Vi har mycket att lära av varandra så därför känns det lite trist att vi är generellt är så dålig på det men det går alltid att bli bättre.

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.