Stora ofinansierade investeringsbehov i regionen

Merparten av regionens lokaler byggdes på 50, 60 och 70-talet och är i stort behov av renovering men även anpassning för att möta kraven från framtidens hälso- och sjukvård. Fastighetsbeståndet har nått en ålder där planerat underhåll inte längre räcker för att möta kraven på effektivare och mer ändamålsenliga lokaler. Investeringar i regionens fastigheter krävs för en förbättrad arbetsmiljö, patientmiljö och energiåtgång är nödvändigt för att regionen i framtiden ska kunna bedriva en effektiv verksamhet.

De senaste åren har Region Västerbottens investeringsutgifter stigit kraftigt och uppgår för perioden 2017–2020 till närmare fem miljarder kronor. Den kraftigt ökade investeringsnivån de senaste åren beror delvis på en ökad digitalisering och medicinteknisk utveckling men framför allt är det behovet av upprustning och nybyggnation av fastigheter som driver investeringsutgifterna. För att finansiera investeringsutgifterna har regionen under perioden juli 2017 till december 2020 lånat totalt 2 600 miljoner kronor. För att klara finansieringen av investeringsplanen med egna medel krävs att verksamhetsresultatet förbättras jämfört med tidigare år.

Trots att regionen de senaste fyra åren ökat investeringsnivåerna kraftigt med investeringsutgifter på närmare fem miljarder kronor finns det stora investeringsbehov som inte ryms i befintlig plan. Totala investeringsbehovet de närmsta tio åren är beräknat till omkring 15 miljarder kronor. Regionens långsiktiga plan med en investeringsnivå på 700 miljoner kronor per år från och med år 2023 innebär att behov motsvarande cirka sju miljarder kronor prioriteras utanför den tioåriga planeringshorisonten 2022–2032. Det kommer alltså att krävas fortsatt fokus att klara budget i verksamheten och få en långsiktig ekonomi i balans. Annars kommer helt nödvändiga fastighet, IT och medicinsk teknisk utrustning behöva prioriteras bort. För att lyckas med detta krävs en politisk ledning som ser dessa problem på allvar och vågar att prioritera att lösa detta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.