Ökad medicinsk kompetens inom äldreomsorgen

Coronakommissionen har visat på stora brister vad gäller den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen. Exempelvis har många äldre på särskilda boenden som drabbats av covid-19 inte fått individuella medicinska bedömningar av läkare och sjuksköterskor. Coronakommissionen bedömer att detta är helt oacceptabelt. Kommissionen skriver att sjuksköterskekompetens som huvudregel bör finnas på plats på ett särskilt boende dygnet runt under alla veckans dagar. Ett sådant krav skulle bättre tillgodose omsorgsmottagarnas vårdbehov på flera sätt – både genom sjuksköterskans egna vårdinsatser, men också genom att en sjuksköterska skulle kunna leda och handleda den övriga omsorgspersonalen och utveckla deras kompetens. Bristen på medicinsk kompetens inom äldreomsorgen har dock skapat problem redan före pandemin.

Äldreomsorg handlar inte enbart om omsorg, utan ofta handlar det även om krävande äldresjukvård. Majoriteten av personer i särskilda boenden och de med hemsjukvård har en omfattande och komplicerad sjukdomsbild. Flertalet av de som bor på särskilt boende har demenssymtom. Utvecklingen med fler äldre och därmed ett ökat vårdbehov har inte följts åt av förstärkt medicinsk kompetens. Enligt Socialstyrelsens statistik har antalet sjuksköterskor i äldreomsorgen sjunkit de senaste åren och ligger idag på cirka 14 000, varav knappt hälften jobbar på särskilda boenden. Även specialistläkarna i geriatrik har minskat per antalet äldre.

Det är viktigt att en långsiktig plan för hur tillgången till behandlande läkare i äldreomsorgen kan stärkas och för hur dygnet runt-bemanning av sjuksköterskor som huvudregel ska uppnås på särskilda boenden tas fram skyndsamt. Vårt initiativ innebär att det arbetet påbörjas. Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna anser att den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen behöver stärkas omgående. Totalt för Västerbotten handlar det om 121 mkr redan i år detta enligt följande fördelning.

Nordmaling 4,177 mkr

Bjurholm 1,488 mkr

Vindeln 3,129 mkr

Robertsfors 3,729 mkr

Norsjö 2,370 mkr

Malå 1,786 mkr

Storuman 3,522 mkr

Sorsele 1,494 mkr

Dorotea 1,682 mkr

Vännäs 4,013 mkr

Vilhelmina 3,676 mkr

Åsele 1,811 mkr

Umeå 45,732 mkr

Lycksele 6,302 mkr

Skellefteå 36,320 mkr

 

Summa 121 231 mkr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.