Behov av vård för de som drabbats av ”långtidscovid”

Idag finns det en artikel i Folkbladet om att det finns ett behov av en mottagning för att hantera ”långtidscovid”. Andra länsmedia har likaså uppmärksammat behovet. Från Alliansen sida uppmärksammade vi det här behovet redan i början av året i vårt förslag på tilläggsbudget för det här året. Det vore mycket angeläget att en sådan multidisciplinär mottagning etableras i regionen.

Frågan kommer om inte annat debatteras vid nästa regionfullmäktige utifrån allianspartiernas gemensamma interpellation i ämnet.

 

Interpellation

2021-02-26

Mottagning för ”långtidscovid”?

Det kommer allt fler rapporter om patienter som har långtidsbesvär efter covid-19. Det har kommit att kallas ”långtidscovid”. Kunskapen om detta är fortsatt låg och myndigheter och forskare jobbar aktivt med att ta fram ny kunskap. Även vid Umeå universitet bedrivs forskning.[1]

I exempelvis Storbritannien[2] planerar man att öppna 60 mottagningar. Motsvarande planering finns i Danmark[3]. I Östergötland finns det planer på rehabiliteringsmottagningar på samtliga länets sjukhus[4]. I vårt län kommer allt fler vittnesmål om samma bekymmer. Vi har ett ansvar att hjälpa de som drabbats av den här sjukdomen. Likaså har vi även ett regionalt ansvar för den norra sjukvårdsregionen.

I Alliansens förslag till tilläggsbudget för år 2021 föreslog vi att regionen ”skulle påbörja arbetet med en sammanhållen och länsövergripande rehabiliteringsresurs för patienter som haft covid-19 och fortfarande inte blivit återställda”.

Allians för Västerbotten vill utifrån ovanstående ställa följande fråga till Anna-Lena Danielsson (S)Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande

1.  Hur ser arbetet ut för en mottagning för ”långtidscovid”?

2.  Kommer det att ske en samverkan i den norra sjukvårdsregionen kring arbetet med en mottagning för ”långtidscovid”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.