Tala klartext om vaccinationerna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skrev under gårdagen klokt och viktigt om vaccinationsfrågan.

”Tala klartext om vaccinationerna

Ikväll var alla partiledare kallade till ännu en överläggning med Stefan Löfven och myndighetschefer på Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Mötena går till så att myndigheterna gör uppdateringar av coronaläget, och partiledarna får möjlighet att ställa frågor. Därefter lämnar myndigheterna Skype-mötet och ytterligare frågor ställs till regeringen. Idag ställde jag frågor om varför det dröjer så länge innan företag som ska beviljas stöd i pandemin, verkligen får sina pengar. Jag påpekade att pengarna måste komma fram fortare om företagen – restauranter, kaféer och hela turistnäringen – ska överleva till efter pandemin.

Men jag ställde också frågan om det nu blir ännu fler förseningar av vaccinleveranserna till Sverige, efter att FHM antytt att det fanns en sådan risk. I ett läge där regionerna redan fått väldigt mycket mindre än de skulle fått, så är tidsplanen allt mer pressad. Om allt vaccin ska ges i maj och juni istället för februari till juni, så blir det en väldigt mycket svårare uppgift. Min fråga gällde: Blir det ännu mer förseningar? Hur stora? Och vad betyder då det?

Först fick jag inget svar alls, då upprepade jag frågan igen. Då bekräftade FHM att en betydande försening nu var känd och att det för Sveriges del kunde innebära cirka 2 miljoner färre doser under våren – och att man räknade på detta nu. Jag ställde då frågan till Stefan Löfven vad detta betyder för den samlade möjligheten att nå regeringens mål om att alla ska vara vaccinerade till den 30 juni. Svaret markerade att detta var helt ny information och att han inte visste vad det kommer innebära. Intrycket var att alla var tagna på sängen.

Strax innan mötet skulle avslutas börjar nyhetsflasharna droppa in i telefonerna, med ett budskap från regeringens vaccinsamordnare som bekräftar kraftiga förseningar av vaccinet. Jag uttryckte mitt missnöje och hade den mycket bestämda upplevelsen att detta var information som regeringen hade tänkt undanhålla partiledarna. Att de inte själva tänkt ta ansvar för att berätta om, eller diskutera vad som nu kan göras för att ändå klara Sveriges vaccinationer. Det är i sig varken ansvarsfullt eller gott ledarskap. Tvärtom bekräftar det att regeringen inte leder utan mest tittar på.

Men mycket allvarligare än att vi partiledare inte får den information som regeringen uppenbart redan har, är att detta nu riskerar att förskjuta hela den svenska vaccinationsinsatsen. Sverige hade som alla vet problem redan sedan tidigare, medan länder som Storbritannien och Israel snart är klara. Nu försenas vaccinet ytterligare och ljuset i tunneln blev plötsligt svagare igen. På ettårsdagen av pandemin, vill regeringen inte diskutera den enskilt största Corona-fråga som finns just nu: vaccinationerna.

Detta följer tyvärr ett mönster: jag och många med mig var tidigt på frågan om tester, men regeringen ville inte ta några initiativ. De skrev strategier men såg inte till att testningen kom igång. När andra länder testade och hade smittspåningsappar, gjorde Sveriges regering nästan ingenting. Så har det fortsatt. Den 19 maj 2020 tog jag första gången upp frågan om vaccination som den viktigaste frågan att prioritera bredvid att stoppa smittspridningen. Jag ville att Sverige tidigt skulle köpa in vaccin från de tillverkare som skulle kunna komma att leverera godkända vaccin. Det ville inte regeringen. De agerade inte, utan valde till slut att helt luta sig mot den EU-upphandling som fyra andra EU-länder hade startat. Jag varnade för att lägga alla ägg i samma korg och tyckte att Sverige – som dessutom historiskt är ett mycket stort läkemedelsland – borde agera proaktivt.

Så sent som för någon vecka sedan föreslog jag att Sverige skulle göra som just Storbritannien, och nu Danmark, och försöka skaffa mer vaccin utanför EU:s upphandling. Inte heller det ville regeringen.

Nu är vi där vi är, och jag hatar att säga ”vad var det jag sa”. Men detta är på allvar. Den fråga som nu ställs är om Sverige kommer kunna klara av vaccinationen i rimlig tid. Mycket lite talar nu för att regeringen kommer klara av att få vaccinet till Sverige så att regionerna kan vaccinera före sommaren. Och utan vaccin är det svårt att vaccinera, som man säger i sjukvården.

Nu måste regeringen göra två saker: För det första göra allt i sin makt för att lyckas med det som var statens och regeringens entydiga del av hela vaccinationsprocessen – få hit vaccin.

För det andra komma tillbaka med en ny och trovärdig plan för hur och när alla svenskar kan bli vaccinerade så vi kommer ut ur pandemin. Jag var med när min 89-åriga svärmor fick sin första och sedan sin andra dos. Hon var så glad. Ett mänskligt liv och mänskliga kontakter står nu för dörren. Jag vill att alla svenskar ska få uppleva det ögonblicket – så fort som över huvud taget är möjligt.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.