Hur blir det med pollenmätningarna i Norrland?

Frågan om varför pollenmätningarna i Norrland och Västerbotten ska tas bort väcker alltmer debatt. Det är bra. Särskilt då det verkar finnas mer som pekar på ett samband mellan höga halter av pollen och antal nya coronafall. ”I studien jämförs data över pollenhalter i luften med antalet personer som insjuknade i covid-19 kort därefter. Studien visade att efter tre–fyra dagar med höga pollenhalter ökade antalet nya coronafall med i snitt fyra procent.”

Från Moderaterna, via Elmer Eriksson, lyfte vi frågan redan i början av december om varför Region Västerbotten ska sluta med pollenmättningar. Se interpellationen här nedan. Nu får vi hoppas att det blir förändring. Antingen om staten väljer att skjuta till medel vilket det har antytts om eller att det sker någon intern lösning inom Region Västerbotten vilket även det har signalerats om.

 

Interpellation

Umeå 11 december 2020

Fortsatt pollenmättning i Västerbotten?

 

Pollenmätningar har sedan 1979 utförts i Umeå och har varit till enorm hjälp för alla pollenallergiker. Nu aviseras det om att de årliga pollenmätningarna i norra Sverige kommer att försvinna. Ingen av de fyra nordligaste regionerna vill betala och när Jan-Erik Wallin som skött mätningarna i över 30 år nu går i pension, då är det slut på mätningarna.

Pollenmätningarna i de fyra nordligaste länen startade 1979 och Jan-Erik Wallin har genom sitt företag Pollenlaboratoriet i Umeå varit huvudman för norra regionen. Men nu har alla fyra regioner beslutat att inte betala för fortsatta mätningar. Beslutet kan få konsekvenser för många allergiker.

Det finns uppskattningar som visar på att cirka 20 procent av befolkningen är pollenallergiker och för många är det som att ha en förkylning i flera månader. Det är särskilt problematiskt inför en vår med fortsatt spridning av covid-19 som uppvisar många liknande symptom som en vanlig förkylning.

 

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S)

1.                         Hur ställer du dig till förslaget om att regionen planerar att upphöra  med finansieringen för pollenmätningarna?

2.                         Avse du vidta åtgärder tillsammans med regionens grannlän för att rädda pollenmätningarna?

3.                         Är du av den uppfattningen att fortsatta pollenmätningar under våren 2021 kan medföra att risken för sammanblandning med coronasymptom undviks?

4.                         Är det inte rimligt att i björkarnas stad Umeå mäts halterna av pollen?

 

Elmer Eriksson (M)

Ledamot i regionfullmäktige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.