(M) och (Kd) kräver besked om Sveriges vaccinmål fortsatt går att nå

Idag skriver Ulf Kristersson och Ebba Bush följande:

Idag kommer socialminister Lena Hallengren till riksdagens socialutskott. Förra veckan fick vi beskedet att leveranserna av vaccin kommer att minska med ytterligare minst tre miljoner doser under första halvåret 2021. Beskedet verkar ha varit en total överraskning för regeringen — det är oroande. För ingen annan har full insyn i detta.

Nu måste socialministern förklara vilka slutsatser regeringen drar av de försenade leveranserna och hur tidsplanen för vaccinering påverkas av beskedet. Socialministern måste också redogöra för vilka aktiva och konkreta åtgärder regeringen nu kommer att vidta för att få mer vaccin till Sverige.

Regionerna står redo att fortsätta vaccinera, men kan inte vaccinera utan vaccin. Regeringens målsättning har hela tiden varit att samtliga vuxna personer ska ha vaccinerats innan sista juni. Den målsättningen framstår nu med hänsyn till de försenade leveranserna som högst oklar. Och det är ohållbart att vi gång på gång får nya besked, men regeringen säger inget om hur tidsplanen ska hållas.

Regeringen borde nu göra allt i sin makt för att lyckas med det som är regeringens ansvar i hela vaccinationsprocessen – att få hit vaccin. Sverige behöver nu också en realistiskt uppdaterad tidsplan. För att veta exakt hur och när alla svenskar kan bli vaccinerade så vi kommer ur coronapandemin.

En regering som styr landet kan inte gömma sig bakom regionerna och vaccin-samordnaren. De måste agera själva och tydligt redogöra för planen framåt. Regeringen måste sluta ducka i vaccinfrågan och vi är därför många som ser fram emot Lena Hallengren besked idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.