Moderaterna starkt kritiska till avsaknad av politisk krisplan för Skellefteå lasarett

Igår hade Region Västerbottens ledning kallat till ett informationsmöte med personal vid Skellefteå lasarett. Mötet handlade om fastighetsfrågor, kopplat till de sjukahusproblem som bland annat finns på Förlossningen och Kvinnokliniken, samt bemanningsfrågor. Moderaterna är idag starkt kritiska till att de styrande Socialdemokraterna inte presenterade en krisplan eller några nya politiska förslag för att förbättra situationen för hälso- och sjukvården i Skellefteå.

– Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Anna-Lena Danielsson (S), tog inget ansvar och presenterade inga nya politiska förslag för att komma till rätta med den kritiska situation som råder i Skellefteå. I stället knuffade hon fram tjänstemän som till exempel fick prata om förslag som redan finns i fastighetsplanen. Det var ingenting är nytt under solen. Sett till det allvarliga läget är det under all kritik att ansvarig politiker inte tar ansvar och presenterar någon form av åtgärdsplan, säger regionfullmäktigeledamoten Andreas Löwenhöök (M).


Kvinnosjukvården kan inte vänta!

Först om ett år kan Förlossningen och Kvinnokliniken i Skellefteå flytta in i tillfälliga lokaler i väntan på att nya lokaler ska byggas. Det var ett löfte som gavs vid gårdagens möte. Samtidigt kan nya permanenta lokaler kan vara åtta år bort. Moderaten Andreas Löwenhöök är skeptisk:

– För det första är det oklart om de tillfälliga lokalerna för förlossnings- och kvinnosjukvården är storleks- och ändamålsmässigt lämpliga. Inte ens en skiss har för hur det ska se ut har presenterats, vilket synliggör den politiska majoritetens oförmåga att planera. För det andra är inget klar för än det är klart. Den politiska S-ledningens misskötsel av ekonomin har medfört att alla inverteringar i Skellefteå skjutits framåt och än så länge har vi inte sett startdatumet för detta, säger Andreas Löwenhöök.

Moderaterna har tagit initiativ till en paviljonglösning

Inför dagens sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden har Moderaterna tagit initiativ till att Förlossningen och Kvinnokliniken i Skellefteå ska tillförsäkras friska och ändamålsenliga lokaler samt att en paviljonglösning ska prioriteras som övergångsalternativ. Patient föreslår också att nämnden ska besluta om en särskild samordnare som ska arbeta för att lösa bemanningskrisen i förlossnings- och kvinnosjukvården.

– Moderaterna har lagt fram två konkreta förslag som kan förbättra situationen i den kris som råder. Förslagen adresserar dels den länsövergripande bemanningsfrågan, av exempelvis barnmorskor, dels arbetsmiljöfrågan, där lokalerna i Skellefteå är det värsta exemplet i nuläget. Om den politiska majoriteten är intresserade av att ta politiskt ansvar och bidra till lösningar av krisen i förlossnings- och kvinnosjukvården förväntar vi oss att de bifaller våra förslag, säger Andreas Löwenhöök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.