Osund tysthetskultur och politiserad ärendeberedning måste få ett slut

Osund tysthetskultur och politiserad ärendeberedning måste få ett slut

Som väntat riktar Region Västerbottens revision mycket hård och allvarlig kritik mot hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S). Granskningen visar tydligt hur Danielsson uppsåtligen påverkat ärendeberedningen för att skönmåla och tillrättalägga ansvarig verksamhetschef för ambulanssjukvårdens beskrivning av hur allvarligt läget är. Vi delar revisionens kritik om att Danielssons agerande riskerar att strida mot grundlag och förvaltningslag. Dessutom anser vi att det är ett uppenbart avsteg från nämndens reglemente och rutiner för ärendeberedning. Revisionsrapporten framhåller att det framför allt var den politiska socialdemokratiska ledningen för regionen som agerat i ärendet för att förvanska bilden av ambulansverksamheten i Västerbotten, men även för att hindra länets medborgare och den politiska oppositionen att kunna utkräva ansvar. Sammantaget menar vi att förtroendet för Danielsson i sin roll som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden tagit skada. Länets medborgare kan utkräva ansvar för detta vid regionvalet den 11 september i år.

Att det går till på det här sättet när beslutsärenden ska processas fram till ansvarig nämnd är för oss tragiskt nog ingen nyhet. Det finns en osund tysthetskultur inom regionen som medför att få medarbetare vågar säga och uttrycka sig om hur det faktiskt är. Det har vi genom åren fått många vittnesmål om. Om inte annat slår den senaste medarbetarundersökningen fast detta när var femte medarbetare menar på att de inte känner sig trygga i att uttrycka sig kritiskt om missförhållanden på sin arbetsplats utan att utsättas för repressalier. Det över fyrtioåriga socialdemokratiska styret har skapat denna mycket osunda kultur i regionen där ämbetsmannaidealet tillåts solkas ned av politiska styrsignaler om hur den politiska majoriteten vill att det ska vara. Det i sig bidrar till de stora bristerna i den politiska förmågan att styra och leda verksamheten.

Vi kan konstatera att för socialdemokratin går makten och bildsättningen av deras egen verklighet före behovet av nödvändiga reformer och en genuin vilja att tag i de problem som finns. Detta måste det ske en ändring av. Om medborgarna väljer att byta ut den nuvarande majoriteten mot en borgerlig sådan vid nästa val lovar vi att på allvar ta tag i den osunda tysthetskulturen som finns i regionen. Vi vill utveckla en fungerande styrning och ledning av regionen där tjänstemän ska skriva fram beslutsunderlag som inte på förhand är bestämt av regionmajoriteten vad det ska stå. Underlag måste vara såväl sakliga som transparanta gentemot medborgarna som politiken. Västerbottens medborgare förtjänar en politisk ledning som på allvar tar tag i de problem som finns utifrån en korrekt beskrivning av hur det faktiskt ser ut i sjukvården.

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition
Ewa-May Karlsson (C)

Gruppledare

Maria Lundqvist Brömster (L)

Gruppledare

Hans-Inge Smetana (KD)

Gruppledare

 

 

Artileln är publicerad i dagens Folkbladet, länk finns här.

2 kommentarer

  1. Hassan

    Polisanmälan borde ske!! Likaså de ”olagliga” arvoden som Ågren mfl ådragit sig enligt revisionen!
    Moralpolis borde i första hand införas i kommunen och regionen!
    När får vi MEDBORGARE och SKATTEBETALARE en VISSELBLÅSARFUNKTION värd namnet???
    POLITIKERFÖRAKTET verkar sprida sig snabbt!

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Nej, arvodena är inte olagliga. Är en extremt missvisande rubriksättning. Arvodesnivåerna är beslutat av ett enigt fullmäktige under föregående mandatperiod. Valen till detta enskilda utskott är gjort av en nämnd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.