Bidrag ska vara ett skyddsnät – inte en långvarig försörjning

Socialbidrag ska vara ett skyddsnät för den som verkligen behöver det. Men istället har det för många blivit ett sätt att långvarigt försörja sig. Det är omoraliskt och orättvist.

Moderaterna vill:

✅ Införa ett bidragstak så att det aldrig kan löna sig bättre att stapla bidrag på varandra än att jobba.

✅Att den som är arbetsför och lever på bidrag ska avkrävas motprestation och aktivitet på heltid.

9 kommentarer

  1. Jörgen K

    BIDRAG är det ultimata beviset på att konsekvenserna av den förda politiken har missat målet och havererat.

    Det spelar ingen roll vilka beslut som tas om städningen kräver konstanta undantag till i praktiken allt. Energipolitiken säger allt, läs skatteverkets underlag vilka som slipper energiskatter och pålagor så finner man vilka som undantas, det kallas märkligt nog inte bidrag där…

    Det är definitivt inte pensionären Kalle i glesbygden som alltid gjort rätt, precis…..

    Det är klart att kommunisternas vision är att allt tillhör staten och bidrag ges eventuellt till de som skriker högst. Socialdemokratin har sedan länge stadfäst doktrinen att tänka blått, rösta rött, är grönt och jobba svart för att passa in och vart ledde det till?

    Att säga sysselsättning i stället för arbete fastställer bara det fortsatta vansinnet.

  2. Realist

    Gäller det även de bidrag som företagen får i form av Lönebidrag, nystarts samt instegsbidrag, praktikplatser och det borgarna tidigare drev FAS 3 m.m?
    Eller är det skillnad när det gäller ”Lata” människor och företag som skor sig på ersättningar som är skattefinansierade?

    • Drutten

      Nu tänkte du väl ändå lite fel. Ja det är skillnad på ”lata” människor som du själv skrev och lönebidrag till företag. De pengar företagen får för att ta emot folk är tänkt att i förlängningen kanske få in folk i arbete vilket då i bästa fall leder till anställning och skattepengar in i samhällets pengakista vilket är bra…eller hur. Det är aldrig bra att år efter år gå på bidrag . Jag håller med partier om att om man får bidrag så ska man också avkrävas en motprestation i form av ngt arbete eller kanska vidareutbildning. Däremot är det fel att kalla folk lata, tror nog att de flesta vill göra rätt för sig även om det finns avarter. Det är också fel att tro att alla företag vill sno åt sig skattemedel även om det här också nog finns avarter.

      • Realist

        Absolut om ett Lönebidrag leder till en anställning vilket har visat sig inte vara en garanti!
        Det har även visat sig att många utav de som företagen tar in utifrån en bidragsform inte behövs helt plötslig när de närmar sig tiden för att bli inlasade, och att företagen tar in nya personer under samma premisser!
        Men det är ju inte lika illa som att en arbetslös går på bidrag trotts att den enskilde personen söker jobb efter jobb utan att få en anställning, då företagen hellre tar in bidragsanställda som både ger pengar till kassan och gratis arbetskraft!

  3. Drutten

    Ja helt rätt, vi kan inte fortsätta att regna skattemedel över folk som inte vill dra sitt strå till stacken trots att de är friska och arbetsföra. Inte undra på att folk som jobbar och de som har jobbat ett helt arbetsliv tycker det är åt skogen att vissa kan mjölka samhällets skattebetalare på pengar år efter år utan att behöva göra en motprestation trots att de är arbetsföra. Desutom går det årligen ut miljarder skattekronor
    till tjuvar och andra kriminella som har som”jobb” , ska man skratta eller gråta, att mjölka ut pengar ur samhället. Här görs också mycket lite för att stävja det hela. Såna här saker borde alla partier vilja stoppa men det verkar inte så då så lite händer på området.

  4. brorson

    Detta är ett fall från verkligheten. En arbetslös hade blivit kallad till en anställningsintervju på en annan ort, men fick inte jobbet, i stället för att delta i en aktivitet för arbetslösa, och miste bidraget. Min systers9h har till uppgift att anställa folk till tillfälliga evenemang. Det brukar vara sådär 200 ansökningar till varje jobb. Ansökningarna kommer inte bli färre, om man sänker bidragen till arbetslösa.

    • Drutten

      I det fall du beskriver har du nog inte fått hela sanningen beskriven för dig. Gissar att den du beskriver inte meddelade att hen skulle iväg på anställningsintervju utan att meddela detta till ansvarig för aktiviteten för arbetslösa. Arbetsförmedlingen har ju inte ngt emot att ngn åker på intervju som KANSKE leder till jobb. Precis som vi ska meddela sjukfrånvaro till jobbet. Hur det var i detta fall vet ju inte jag men nog ska man väl kunna verifiera att man varit på intervju och inte bara säga det till ansvarig för aktiviteten. De som går på aktivitetsersättning uppbär ju i alla fall skattemedel.

    • Drutten

      PS. Om den person du beskriver hade meddelat att hen ska på intervju för jobb så är det ingen som hade nekat hen att åka på intervju. Om hen meddelade detta, hen visste alla gånger att hen skulle på intervju i förväg, detta är ju inget man får veta samma dag. Åter, arbetsförmedlingen nekar ingen att åka på intervju som kan leda till jobb om du så också är inskriven i en aktivitet ordnad av arbetsförmedlingen. Här kan man nog tro att hen inte gett alla fakta i ärendet som du hört talas om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.