M i Region Västerbotten vill öppna upp för investeringar i svensk försvarsindustri

Moderaterna i Region Västerbotten vill öppna upp för investeringar i svensk försvarsindustri. Det är inför revideringen av regionens finanspolicy som Moderaternas regionråd i opposition Nicklas Sandström har föreslagit ett tillägg om att regionen bör kunna investera i bolag inriktade på svensk försvarsindustri om det bedöms finansiellt fördelaktigt. Om Regionfullmäktige bifaller förslaget så skulle det bli ett avsteg från rådande regelverk som inte öppnar upp för den möjligheten.

– Det försämrade världsläget samt att den nya inriktningen på att 2 procent av BNP ska gå till försvaret gör att vi tycker en sådan här ändring känns självklar. Offentlig sektor ska genomsyras av totalförsvarstanken och där spelar även den finansiella sektorn och svensk försvarsindustri en viktig roll, säger Sandström.

– Det vore naivt att inte kunna öppna upp för investeringar av en regions pensionsportfölj givet detta. Men det är såklart viktigt att alla investeringar endast ska ske när det bedöms finansiellt lönsamt.

Särskilt kontroversiellt anser han inte heller att det är.

– Våra svenska AP-fonderna har den typen av investeringar samt att svensk försvarsindustrin är en stor basnäring som genererar många jobb i Sverige, säger Sandström.

För mer information
Nicklas Sandström (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.