Det krävs en ny politisk ledning för att lösa länets vårdkris

Larmrapporterna om den extremt pressade situationen på länets sjukhus avlöser varandra. Senast var det personalen på den medicinska akutvårdsavdelningen på NUS som slog larm, de menade att farligt låg nivå och inte är en värdig vård som bedrivs. Den som inte ser att vi har en vårdkris måste vara både blind och döv. Hos den ansvariga socialdemokratiska majoriteten verkar det som om försvarslinjerna är att de inte såg detta komma. Detta trots att problemet har påtalats i åratal om den urholkning som skett av den patientnära vården. I stället har ansvariga s-politiker sedan 2018 låtit administrationen ökat med nästan 20 % medan antalet sjuksköterskor bara med 1,3 %. Därtill har vårdplatserna minskat med 9 % och mängden chefer ökat med samma siffra.

Vi behöver prioritera våra resurser på rätt sätt. Moderaterna vill minska på administrationen och administrativ överbyggnad med runt 200 miljoner kronor för att kunna frigöra pengar till det som är viktigt på riktigt. Vården. En av de viktigaste prioriteringarna är att förbättra arbetsmiljö, karriärvägar, fortbildning och löner för de yrkesgrupper som sköter den patientnära vården som bedrivs året runt dygnets alla timmar.

För att ta oss ur vårdkaoset och krisen behövs det ett nytt politiskt borgerligt ledarskap. Ett ledarskap som vill utveckla och inte avveckla länets tre sjukhus. Som prioriterar vårdpersonal, vårdplatser och en fungerande sjukvård. Ett nytt ledarskap som kan få vården att hänga ihop bättre och skapa en framtidsoptimism bland vårdens medarbetare.

 

Nicklas Sandström (M)
Regionråd i opposition

Artikeln är publicerad i Folkbladet, länk finns här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.