Moderaterna vill få ett slut på vårdkrisen i länet

Den högst ansvariga för sjukvården i länet socialdemokraten Peter Olofsson menar att Moderaterna bedriver en valrörelse på en lögn (VK 17/8). I samma andetag så medger han förvisso att Moderaterna har rätt i att regionen har ökat antalet administratörer med sex anställda för varje ny sjuksköterska. Självklart finns det förklaringar vilket är full rimligt att det gör. Däremot även om man räknar som Olofsson gör och exkluderar sammanslagningen av gamla Region Västerbotten blir det trots allt fyra nya administratörer för varje ny sjuksköterska. Faktum kvarstår att s-ledningen i regionen prioriterat ökad administrativ överbyggnad före den patientnära vården. Vi kan konstatera att antalet chefer ökat med nio procent medan vårdplatserna minskat med lika mycket. Det har nu resulterat i att det finns fler chefer i regionen än vad det finns tillgängliga vårdplatser för de som behöver sjukhusvård. På grund av hur s-ledningen valt att prioritera och inte styrt regionen har det fått till följd att exempelvis lönerna och löneökningarna inte ligger ens nära nivå med övriga riket.

Olofsson (S) borde medge att vi har en vårdkris och att socialdemokratin är ansvarig för den. Vi ser dagligen hur där vårdpersonalen larmar om att situationen börjar bli ”farlig” och vi inte har inte en värdig vård. (S)-lösning verkar vara mer av samma och fortsatt ökning av regioncentral överbyggnad. Vi vill tvärtom. Vi vill spara på överbyggnad, byråkrati samt ett totalstopp för den pågående överföringen av administration till vårdpersonal för att kunna satsa på vården, vårdpersonal, vårdplatser, nödvändiga fastighetsinvesteringar, en fungerande primärvård och fler ambulanser.

För att ta oss ur vårdkaoset och krisen behövs det ett nytt politiskt borgerligt ledarskap. Ett ledarskap som vill utveckla och inte avveckla länets tre sjukhus. Som prioriterar vårdpersonal, vårdplatser och en fungerande sjukvård. Ett nytt ledarskap som kan få vården att hänga ihop bättre och skapa en framtidsoptimism bland vårdens medarbetare. Vi måste få ett slut på vårdkrisen i länen efter ett över ett 40-årigt socialdemokratiskt styre. Det är dags nu.

Nicklas Sandström (M)
Regionråd i opposition

Artikeln är publicerad här.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.