Ett nytt alliansstyre krävs i regionen för att få ett slut på vårdkrisen

Vi konstaterar att regionen är i ett desperat behov av en ny ansvarsfull ledning där patienten sätts främst. Under de senaste fyra åren har vården på område efter område kraftigt försämrats och förvärrats. Om detta fortsätter riskerar vi snart en permanent stängning av BB i Lycksele. Situationen har av många som jobbar på länets hälsocentraler liknats vid en kollaps. Det saknas personal från många olika yrkesgrupper, exempelvis saknas det drygt 100 distriktsläkare på hälsocentralerna, varannan stol är tom. Länets sjukhus är i en djup och svår situation med vårdplats- och kompetensbrist som gör att patienter bollas runt mellan olika vårdavdelningar. Det medför, precis som länets socialchefer slår larm om, att patienter skickas tillbaka till kommunerna utan att ha fått tillräckligt med vård.  Denna vårdplatsbrist orsakar stort lidande och höga kostnader för personal samt slår hårt på regionens ekonomi. Problemen är så omfattade att om inte de åtgärdats kan NUS på sikt börja tappa sin status som universitetssjukhus. är bara några av de stora och svåra problem som regionen står inför.

Faktum är att vårdkrisen i länet är så allvarlig att det kommer ta flera år att vända utvecklingen. Men att tro att mer av samma förda rödgröna politik skulle vara svaret är naivt och skulle bara fördjupa krisen än mer. Vi vill erbjuda alla länsbor ett nytt ledarskap för vården som kan ta regionens hälso- och sjukvård i en ny kurs, bort från kris och kollaps. Allt kommer inte kunna vara åtgärdat fram till nästa val 2026 om vi får förtroendet men situationen ska ha blivit kraftigt förbättrad. Det är vårt löfte.

Vår viktigaste förändring är en ny hållbar personalpolitik. Helt avgörande för att vi får vård är att det finns utbildad vårdpersonal som jobbar nära och för patienterna. Personalens kompetens tillsammans med en bra arbetsmiljö är avgörande för att uppnå god vård av hög kvalité. Vi vill prioritera att vårdpersonalen erbjuds nya och fler vårdnära karriärvägar, en rättvis löneutveckling som premierar erfarenhet och kompetens. Pensionerad personal som orkar och kan ska ses som en resurs. Det måste till en större flexibilitet för att kunna jobba i vården. Det ska vara ett attraktivt val att arbeta inom sjukvården. Regionen måste erbjuda en god arbetsmiljö för de medarbetare vi har och för att kunna rekrytera nya medarbetare.

Under de senaste fyra åren har ansvarig S-ledning börjat toppstyra vården än mer. Chefer med direkt ansvar för vårdpersonal saknar mandat och befogenheter att kunna göra sitt jobb. Tilliten mellan högsta ledning och de som jobbar nära golvet är ytterst begränsad. Det måste förändras. Detaljstyrningen av hälso- och sjukvården måste ersättas av en styrning som har sin utgångspunkt i tillit. Vi vill att våra tre sjukhus lokala styrning stärks för att värna det lokala och nära ledarskapet. Mandat och befogenheter måste flyttas från högsta regionledning till ansvariga första linjens chefer. Onödig dokumentering och uppföljning behöver tas bort och kärnuppdraget vård- och omsorg värnas. Vi vill minska den administrativa överbyggnaden av regionen som vuxit kraftigt de senaste åren samt införa ett stopp för att övervältra administrativt arbete till vårdpersonal.

Region Västerbotten har länge haft långa vårdköer och pandemin har inte förbättrat den situationen. Väntan i ett flertal månader kan nu uppgå till flera år. Arbetet med att minska vårdköerna har varit lågt prioriterat av nuvarande rödgröna majoritet. Vården måste bli köfri. Vårdens medarbetare har ofta välfungerande lösningar på hur köer snabbare kan hanteras. Det krävs även ekonomiska incitament för de verksamheter som måste korta sina köer. Därför behöver vårdsamverkan kring operationskapaciteten i Norrland förstärkas. Regionen har en av landets längsta vårdköer till BUP och så har det sett ut i årtionden. Konsekvenserna för de drabbade familjerna är mycket allvarliga, därför behöver vi ta tag i situationen nu. Vi vill korta köerna till BUP samt stärka ungdomshälsan. Mer tid för patientbesök behöver prioriteras i stället för byråkrati.

Primärvården ska utvecklas till det som betecknas som närsjukvård och ha en hög tillgänglighet fysiskt om det behövs och digitalt när det går för att undvika att patienter söker sig till akuten i onödan. Det är dags att återinföra systemet med fast läkarkontakt och ett maxantal listade patienter per läkare. Till en början bör varje distriktsläkare ha hand om max 1 500 innevånare men målet ska vara att uppnå Socialstyrelsens rekommendation om en distriktsläkare per 1 100 innevånare. Det bidrar till trygghet för patienten, högre kvalitet på insatser och en bättre arbetsmiljö. Fler privata aktörer bidrar till att utveckla och förbättra vården i vårt län.

Alliansen vill att alla blivande föräldrar ska känna sig trygga med att vården finns tillgänglig på länets tre sjukhus när det är dags att föda sitt barn. Därför måste arbetsmiljö och löner förbättras för de förlösande barnmorskorna. Vi måste helt enkelt bli attraktiv för de som flytt förlossningsvården så att de vill komma tillbaka. En av de åtgärderna är ett arbetssätt som gör att vi kan få en barnmorska per aktivt födande kvinna med stort fokus på hur vi kan minska förlossningsskadorna.

Den 11 september kan du bestämma hur regionen ska styras och utvecklas kommande fyra år. Vi fyra borgerliga partier söker gemensamt förtroendet att ta över styret av regionen för att leda oss på en ny kurs bort från kriser och kollapser.

 

Allians för Västerbotten

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

 

Ewa-May Karlsson (C)

Gruppledare

 

Maria Lundqvist Brömster (L)

Gruppledare

 

Hans-Inge Smetana (KD)

Gruppledare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.