Alliansen kräver ett förstärkt arbete med bemanningen inom förlossningsvården

Vid dagens sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden tog Allianspartierna initiativ till att förstärka arbetet med bemanningen inom förlossningsvården. Partierna vill bland att det nu kompletterade utkastet till handlingsplan, för långsiktigt säkrad barnmorskebemanning, ska fastställas med de fem prioriterade insatsområden. Alliansen vill också att nämnden ska begära en tilläggsbudget av fullmäktige, för att åtgärderna ska genomföras.

– Vi har under 1,5 års tid begärt att nämnden ska få besluta om en handlingsplan med genomgripande, prioriterade och budgeterade åtgärder för att förbättra situationen i förlossningsvården. Först nu har vi fått ett underlag att fatta beslut på. Det är under all kritik, säger Elmer Eriksson (M), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

På dagens sammanträde presenterade förlossningsverksamheten fem prioriterade insatsområden, som till delar är kostnadsberäknade. Det handlar om:

1. Barnmorskeledd förlossning i Lycksele

2. Satsa på att göra arbetet på förlossningen attraktivt

3. Kompetenshöjning och mentorskap

4. Separera akuta och planerade besök på förlossningen

5. Följsamhet till samma riktlinjer i länet

Alliansen vill fastställa detta som prioriterade insatser och söka medel av fullmäktige för att genomföra dem.

I Alliansens initiativ föreslås också ett tydligare mandat till de förlossningssamordnare som nu har tillsats. Pairerna vill dels att samordnarna ska föreslå prioriterade, budgeterade och skyndsamma åtgärder i syfte att förhindra en varaktig nedstängning av BB i Lycksele under 2023, dels att nämnden, till januarisammanträdet, får en fullödig rapport om framtidsutsikterna för BB i Lycksele med en riks- och konsekvensanalys kring olika scenarier.

– Vi vill ha alla korten på bordet kring situationen i Lycksele samt att förlossningssamordnarna får ett brett mandat att avhjälpa den olyckliga situation som råder, där stängningen av BB i Lycksele är det yttersta symtomet av Västerbottens förlossningskris, Elmer Eriksson (M).

2 kommentarer

  1. Caanita

    Jag läste på Folkbladets debattsida för en tid sedan ( kanske en vecka till 14 dagar sedan) en artikel skriven av en läkare som arbetat inom förlossningsvården i Lycksele.
    Han beskrev, hur två kollegor, varav den ena från Norge, + han själv tillsammans med övrig personal jobbat fram Sveriges främsta förlossningsvård på Lycksele lasarett.
    Pga pandemin kunde den norske läkaren inte fortsätta att tjänstgöra i Sverige, den andra läkaren slutade osv.
    NU har alla dessa 3 läkare erbjudit sig att komma tillbaka till Lycksele men fått NEJ av regionledningen.
    Finns det någon förklaring om hur detta kan komma sig?

    Tack, för svaret!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.